search icon

Αγορές

Αναζητά ισορροπία η Wall Street – Το βλέμμα σε μάκρο και κεντρικές τράπεζες (upd)

Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα στα μακροοικονομικά στοιχεία - Βαθύτερη η ύφεση στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο

(Upd 22.30)

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε σπασμωδικές κινήσεις, εν μέσω των μακροοικονομικών μεγεθών, τα οποία «μαρτυρούν» τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια από τους δείκτες να διεκδικήσουν το θετικό πρόσημο, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει 123 μονάδες ή 0,4% και διαμορφώνεται στις 31.066 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 γύρισε σε θετικό έδαφος και κερδίζει 0,06% στις 3.823 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 0,05% στις 11.185 μονάδες.  

Οι αμερικανικοί δείκτες δυσκολεύονται εμφανώς να αποκτήσουν έναν σταθερά θετικό βηματισμό, μετά το ισχυρό sell off του β’ τριμήνου, το οποίο συμβάλει στην παρουσίαση ενός άκρως απογοητευτικού πρώτου εξαμήνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο S&P 500 χάνει περίπου 20% μέσα στο 2022, στο χειρότερο εξάμηνο από το 1970.  

Οι επενδυτές, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα στα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια προκαλούν ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης. 

«Περιμένουμε σημαντική μεταβλητότητα αυτό το καλοκαίρι, με σύντομης διάρκειας ράλι, τα οποία θα έπονται των αγοραστικών πτώσεων» τονίζει στο CNBC ο αναλυτής της Well Fargo, Christopher Harvey. «Η αγορά δεν μπορεί να διατηρήσει ένα ράλι, έως ότου πιστέψει ότι η Fed θα απομακρυνθεί από τις αυξήσεις των 50 – 75 μονάδων βάσης και θα στραφεί σε πιο μετριοπαθείς κινήσεις των 25 μονάδων βάσης». 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται εντός του Ιουλίου να προβεί σε μια νέα αναθεώρηση του επιτοκίου κατά έως 75 μονάδες, κάτι που θα μπορούσε να διαμορφώσει τα επιτόκια έως το 2,25% (σήμερα βρίσκεται στο 1,5%), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού.  

Άλλα, όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και πυροδοτούν τα σενάρια για επικείμενη ύφεση. Αυτός ο φόβος ενισχύεται περαιτέρω από τα στοιχεία του α’ τριμήνου, τα οποία έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,6%. 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Παίρνει ξανά φωτιά η τιμή του – Νέο ράλι στα 135 ευρώ

Βαθύτερη η ύφεση στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο – Προβληματίζουν τα μάκρο

INTRAKAT: Ράλι για τη μετοχή – Τα σενάρια για Μπάκο, Καϋμενάκη και οι απαντήσεις

Exit mobile version