Απογοητευτικά κύλησε η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του νέου έτους για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα ισχυρά κέρδη του 2023. Ειδικά σήμερα οι επενδυτές αντέδρασαν στα αρνητικά στοιχεία από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την αμερικανική αγορά εργασίας.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,27% στις 476 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες, πάντως, κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου λιανικής.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κάμψη ύψους 0,14% στις 16.594 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,40% στις 7.420 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,43% πέφτοντας στις 7.689 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο «έβγαλε» αντιστάσεις και ανέβηκε ελαφρά κατά 0,12% στις 30.440 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.164 μονάδες μειωμένος κατά 0,18%.

Οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στα προκαταρκτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που παρουσίασε σημαντικό άλμα στο 2,9% το Δεκέμβριο από το 2,4% τον περασμένο μήνα.

Βέβαια, οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για αύξηση του δείκτη έως και στο 3%, όμως η επιβεβαίωση των δυσοίωνων σεναρίων τους επιβάρυνε το κλίμα σε ένα διάστημα που οι αγορές ποντάρουν στην έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες.

Αντιστοίχως και τα μαντάτα από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ δεν ήταν θετικά προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Η έκθεση για την απασχόληση έδειξε απρόσμενο άλμα στις θέσεις εργασίας που αυξήθηκαν κατά 216.000, ήτοι πολύ πάνω από τις προβλέψεις για άνοδο κατά 170.000, με αποτέλεσμα και η ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 3,7%. Η διατήρηση, λοιπόν, της πολύ σφιχτής αγοράς εργασίας αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την αλλαγή ρότας από τη Fed που θεωρεί ότι κρατά ψηλά τους μισθούς τροφοδοτώντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στα σημεία κινδύνου παραμένει και η εικόνα στην αγορά των commodities, δεδομένου ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει επαναφέρει σε ανοδική τροχιά τις τιμές του πετρελαίου.

Έτσι, και σήμερα, οι τιμές κατέγραψαν νέα κέρδη με το Brent συμβολαίων Μαρτίου να ενισχύεται κατά 1,50% στα 78,75 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI να κερδίζει 2,13% στα 73,73 δολάρια το βαρέλι.

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και η διαταραχή στις θαλάσσιες μεταφορές πυροδοτεί, εξάλλου, ένα αρνητικό ντόμινο σε μια σειρά από κλάδους, πιέζοντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το εμπόριο και την καταναλωτική αγορά με τρόπο που θα φέρει σταδιακά νέο γύρο ανατιμήσεων στα προϊόντα και άρα συνολικά τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Μόνες κερδισμένες της κρίσης είναι οι ίδιες οι ναυτιλιακές εταιρείες που λόγω της εκτίναξης του ύψους στα ναύλα πρόκειται να αποκομίσουν υψηλά κέρδη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές τους καλπάζουν τις τελευταίες ημέρες και είναι μακράν οι μεγάλες κερδισμένες της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μάλιστα, ο κολοσσός της Maersk, με εβδομαδιαία άνοδο ύψους 17%, είναι ο πρωταγωνιστής του Stoxx 600.

Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει ανεβάσει εκ νέου τις αποδόσεις των ομολόγων κρατά κερδισμένο και τον χρυσό. Μάλιστα, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε νέα άνοδο σήμερα κατά 0,24% στα 2.054 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος η έκθεση για την απασχόληση έφερε άλμα του δολαρίου, που όμως σταδιακά έχασε τα κέρδη του ειδικά μετά και την ανακοίνωση της σημαντικής πτώσης του δείκτη υπηρεσιών ISM για το Δεκέμβριο. Έτσι ο δείκτης δολαρίου έπεσε ελαφρά στο 102,29, ενώ το ευρώ αυξήθηκε ελαφρά με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0948.

Διαβάστε ακόμη

«Σήμα» από την ΕΚΤ αναμένουν οι αγορές ομολόγων – Τα bond funds αύξησαν τις θέσεις τους στην Ελλάδα

Πώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα αποφέρει υψηλά κέρδη στις ναυτιλιακές (και τις μετοχές τους)

Bella Vita: Ξανά στο σφυρί και με «σκόντο» το διαμάντι των Παξών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ