Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο όπως και για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας ενισχύθηκε στο 3,7% o πληθωρισμός , ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3% (από 3,8% τον Οκτώβριο) ενώ και στην ευρωζώνη είχε υποχωρήσει στο 2,4% από 2,9%.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως βασικότερη ένδειξη,  υποχώρησε στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Νοεμβρίου όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Euristat, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός τράβηξαν τις τιμές προς τα πάνω, ενώ μειώθηκε η επιβάρυνση από τις τιμές ενέργειας οι οποίες υποχώρησαν.

Πάντως,  οι μετρήσεις που ανακοινώθηκαν από χθες Πέμπτη σε εθνικό επίπεδο σε βασικές οικονομίες της περιοχής είχαν δείξει επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών, συσκοτίζοντας έτσι περαιτέρω τις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα επιτόκια.

Από το «κάδρο» των ανατιμήσεων δεν εξαιρείται φυσικά και η Ελλάδα. Παρά την πρόοδο των τελευταίων μηνών του 2023 στην επιβράδυνση του γενικού δείκτη – η οποία εκτιμάται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι θα συνεχιστεί – εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές σε μία σειρά από κλάδους και προϊόντα, με πρώτα και κύρια τα τρόφιμα που κατέγραψαν αύξηση 7,7% τον Νοέμβριο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν μήνας χριστουγεννιάτικων εορτών κατά τον οποίο η ζήτηση γενικά, αλλά και ειδικότερα στα τρόφιμα, αυξάνεται ραγδαία και ως εκ τούτου πιέζει τις τιμές ανοδικά, ενώ δεν αποκλείονται και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Είναι χαρακτηριστικό, πως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος κόστισε από 10% έως και 20% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Σε επίπεδο γενικού δείκτη, ωστόσο, η τελευταία ανακοίνωση της Eurostat με στοιχεία Νοεμβρίου έδειξε πως οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 2,9% αντί για 3,8% τον προηγούμενο μήνα, πετυχαίνοντας μάλιστα άνοδο τιμών κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προμηνύματα ήρθαν από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία

Τα στοιχεία της Πέμπτης από την Γαλλία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 3,9% τον Νοέμβριο, μετά τη σταδιακή κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων, καθώς η ενέργεια αλλά και οι υπηρεσίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανατιμήσεων.

Ακόμα πιο ραγδαία είναι η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία, με ετήσια άνοδο στις τιμές καταναλωτή κατά 3,7% τον Δεκέμβριο, από 2,3% έναν μήνα νωρίτερα. Αυτή είναι και η ταχύτερη αύξηση τριών μηνών, με τις ενεργειακές τιμές να αναπηδούν σε αύξηση 4,1% από μείωση 4,5% τον προηγούμενο μήνα, ήτοι 8,6 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Η άνοδος της πληθωριστικής πίεσης αντανακλά τις «επιδράσεις βάσης» από ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το Βερολίνο ανέλαβε τη μηνιαία έκπτωση για τα νοικοκυριά για φυσικό αέριο και θέρμανση σε εφάπαξ βάση τον Δεκέμβριο του 2022 ενώ και το Παρίσι επιδοτούσε σε μεγάλο βαθμό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόσυρση αυτών των επιδοτήσεων απειλεί να «εκτροχιάσει» την Ευρωζώνη από την πορεία επιβράδυνσης την οποία ακολουθεί τους τελευταίους έξι μήνες καθώς το μέτρο αυτό της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης είχε επιβραδυντική επίδραση στον συνολικό δείκτη τον Δεκέμβριο του 2022 και, κατά συνέπεια, τώρα ωθεί σε υψηλότερες ταχύτητες τον Δεκέμβριο του 2023.

Από την άλλη, εν αντιθέσει με τα ελληνικά δεδομένα, η άνοδος των τιμών των τροφίμων εξασθένησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο του 2023 σε ρυθμό 4,5% σε ετήσια βάση.

Άγνωστες ακόμα παραμένουν οι περαιτέρω επιδράσεις των εν εξελίξει κρίσεων σε Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα που έχουν φέρει διαταραχές στις διεθνείς μεταφορές και συνολικά στο εμπόριο.

Νωρίτερα στην εβδομάδα, είχε προηγηθεί και η αντίστοιχη ανακοίνωση της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας η οποία έδειξε ανακοπή της τάσης επιβράδυνσης του πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβριο, που βρισκόταν σε εξέλιξη όλους τους προηγούμενους μήνες, παραμένοντας σταθερός σε ρυθμό 3,3%.

Διαβάστε ακόμη 

ΥΠΕΘΟ: Η εφαρμογή των μέτρων για POS και λαθρεμπόριο οι πρώτες προτεραιότητες του 2024

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

Mytilineos: Καταβάλλει τους τόκους για την 1η περίοδο εκτοκισμού του ομολογιακού δανείου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ