Αγορές

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed (upd)

  • newsroom


Οι αμερικανικοί δείκτες κινηθηκαν ανοδικά μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Κεντρικής Τράπεζας - CNBC: Γιατί το sell-off των μετοχών τεχνολογίας δεν προκαλεί ανησυχίαΕυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Προσπάθεια ανάκαμψης με ήπια άνοδο

(upd 21:45)

Ανοδικές τάσεις εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ασφαλείς τοποθετήσεις, εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ. 

Η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, όταν και το βασικό αμερικανικό επιτόκιο αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,3% τον Απρίλιο).

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με το μοναδικό ερωτηματικό να έγκειται στον ρυθμό αυτής της πορείας.  Και φυσικά, τα όσα ειπώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση θα «φωτίσουν» τις προθέσεις της Fed.

Χθες, η αγορά έκλεισε με μικτά πρόσημα, καθώς πέραν της θετικής κίνησης στον Dow Jones, οι υπόλοιποι δύο βασικοί δείκτες τερμάτισαν στο «κόκκινο», με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις εν μέσω των ανησυχιών για τις διαφημιστικές δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο S&P 500 βρίσκεται στο -18% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, ενώ ο Dow Jones είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση και κυμαίνεται στο -13% από τις αρχές του 2022. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, έχει ήδη διολισθήσει σε bear market, καθώς οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν το 29%.

Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης (ή ακόμη και για ύφεση), τα προβλήματα σε logistics και πρώτες ύλες, ο υψηλός πληθωρισμός, το μεγάλο ενεργειακό κόστος και φυσικά, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αποτελούν το «τέλειο» αρνητικό σκηνικό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξεφορτώνονται τα υψηλού κινδύνου assets.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με τις εισηγμένες να παρουσιάζουν τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Dich’s Sporting Goors κατακρημνίζεται στο -11%, μετά την περικοπή του outlook, υπό τον φόβο της οικονομικής ύφεσης και του «μαχαιριού» στις καταναλωτικές δαπάνες. Κατά 3% μειώνεται και η μετοχή της Best Buy, καθώς η Barclays προέβη σε υποβάθμιση της σύστασης.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Οι 3+3 μετοχές που δίνουν κέρδη και «αγνοούν» το παγκόσμιο sell off

Οι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν $2,1 δισ. το 2022 για αγορά 114 πλοίων

CNBC: Γιατί το πρόσφατο sell-off των μετοχών τεχνολογίας δεν προκαλεί ανησυχία