Επιφυλακτικά ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία τα μηνύματα που θα στείλει η αμερικανική Fed για τις επόμενες κινήσεις της, αλλά και τη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων κυρίως από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρή άνοδο ύψους 0,15% στις 484 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα.

Πάντως, έστω και την χαμηλή αυτή επίδοση ο δείκτης κράτησε το υψηλό που κατέγραψε την Παρασκευή, όταν άγγιξε το ανώτερο σημείο του από τον Ιανουάριο του 2022, με συνολικά εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 3,1%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,12% στις 16.941 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ανέβηκε ελαφρά κατά 0,09% στις 7.640 μονάδες, παραμένοντας έτσι πάνω από το όριο των 7.600 και διευρύνοντας ελαφρά το υψηλό των 7.634 μονάδων που κατέγραψε την Παρασκευή και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,03% φτάνοντας τις 7.632 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,48% και τις 30.233 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.890 μονάδες μειμωνένος κατά 0,47%.

Μετά την ΕΚΤ, οι επενδυτές στρέφουν αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον τους στις συνεδριάσεις της αμερικανικής Federal Reserve και της βρετανικής Bank of England. Αμφότερες δεν αναμένεται να κρύβουν κάποια έκπληξη για τις αγορές διατηρώντας για την ώρα αμετάβλητα τα επιτόκια τους, ωστόσο είναι σημαντικό το μήνυμα που θα στείλουν για τις μελλοντικές προθέσεις τους.

Ειδικά για τη Fed πλέον οι προσδοκίες των traders πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων μπορεί να έρθει από τη συνεδρίαση του Μαρτίου έχουν μειωθεί αισθητά, κάτω από το 50%.

Η εβδομάδα είναι εξαιρετικά πλούσια και σε ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου. Ξεχωρίζει η… αφρόκρεμα των Big Tech, η Microsoft, η Apple, η Meta, η Amazon και η Alphabet, ήτοι οι πέντε από τις λεγόμενες «Υπέροχες Επτά» που οδήγησαν την περσινή κούρσα στον κλάδο συμπαρασύροντας και τις αγορές.

Στις αγορές των commodities, τα αρνητικά μαντάτα από την ήδη ευάλωτη αγορά ακινήτων της Κίνας που φούντωσαν τους φόβους για τη συνολική πορεία της οικονομίας της πυροδότησαν αρνητικές πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές. Έτσι, η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 1,33% στα 82,44 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έχασε 1,49% στα 76,85 δολάρια.

Στον αντίποδα ελαφρά ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού εν αναμονή και της ετυμηγορίας της Fed, με το πολύτιμο μέταλλο να κερδίζει 0,43% στα 2.026 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικάνικο νόμισμα κέρδισε έδαφος με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 0,28% στο 103,72 και το ευρώ αντιστοίχως να υποχωρεί 0,45% με αποτέλεσμα η ισοτιμία  ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0803.

Διαβάστε ακόμη 

ΣΕΒ: Οι 7+1 κρίσιμες προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ιδιωτικό χρέος: Πόσα χρωστούν οι Έλληνες σε τράπεζες και Δημόσιο – «Σανίδα σωτηρίας» ο εξωδικαστικός

Σπάνια ρολόγια διασημοτήτων που έπιασαν τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ