Σημάδια ανθεκτικότητας έναντι των ανοδικών πιέσεων εμφανίζει η αγορά του ντίζελ, παρά την πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να «παγώσει» τις εξαγωγές. Μια κίνηση, η οποία πρόκειται να περιορίσει τα επίπεδα της διεθνούς προσφοράς.

Τα έκτακτα μέτρα της Μόσχας, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποσύρουν από την παγκόσμια αγορά εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ, καθώς η χώρα από τις αρχές του 2023 εξήγαγε τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η συγκεκριμένη ποσότητα ισοδυναμεί με τη συνολική ζήτηση της Γερμανίας. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι τιμές στην Ευρώπη παραμένουν σχετικά αμετάβλητες -προς έκπληξη όλων.

Για παράδειγμα, στα βορειοδυτικά, η διαφορά μεταξύ των συμβολαίων ντίζελ και του πετρελαίου Brent ανέρχεται στα 33 δολάρια ανά βαρέλι, όσο δηλαδή και πριν την ανακοίνωση των ρωσικών περιορισμών.

Οι αναλυτές αποδίδουν την ανθεκτικότητα των τιμών στην εκτίμηση ότι η ρωσική απαγόρευση θα έχει σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, κάτι που αμβλύνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά.

Επίσης, η απόφαση της Μόσχας περιλαμβάνει μια σειρά εξαιρέσεων από το «μπλόκο». Κι αυτό αφορά τόσο τις χώρες εξαγωγής, όσο και ορισμένα πετρελαϊκά παράγωγα, τα οποία θα συνεχίσουν να ρέουν κανονικά.

Τέλος, όσες παραγγελίες είχαν ήδη «περάσει» στο σύστημα, πρόκειται να εκτελεστούν κανονικά, παρά την απαγόρευση.

Όλα αυτά καθιστούν επιφυλακτικά αισιόδοξους τους αναλυτές, ευελπιστώντας ότι το μέτρο της Ρωσίας δεν θα έχει μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια προσφορά και επομένως, δεν θα μετουσιωθεί σε υψηλότερες τιμές.

Διαβάστε ακόμα

Ο νέος Proedros, η μεγάλη επιστροφή (του Νίκου Παππά), ο κανονικός ΣΥΡΙΖΑ (τι πάθαμε, αδέλφια), το Μαξίμου και μια ωραία ατμόσφαιρα…

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με… Δαυίδ, ξενοδοχεία και οικόπεδα-«φιλέτα» σε Γλυφάδα και Μύκονο (pics)

Eurobank: Προτείνει €1,80/μετοχή για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ