Αγορές

Στασιμότητα επικρατεί στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές

  • newsroom


Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 3,2%

Συγκρατημένες οι κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κυμαινόταν ελάχιστα κάτω από την επίπεδη γραμμή στις πρώτες συναλλαγές, με τις μετοχές ταξιδιών και αναψυχής να διολισθαίνουν κατά 1,1% και να οδηγούν τις απώλειες, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου πρόσθεσαν 0,6%.

Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις μετοχές παρέμειναν αμετάβλητα στις πρώτες συναλλαγές της προαγοράς, αφού ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 290 μονάδων την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Αύγουστο, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη και τον χρόνο μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed.

Επιπροσθέτως, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) αποκάλυψε την Τρίτη ότι το παγκόσμιο χρέος εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 300 τρισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μειώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, καθώς η ανάπτυξη ανέκαμψε.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στις επικείμενες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η κούρσα είναι ακόμη πολύ κοντά για να κριθεί, καθώς οι ψηφοφόροι προσπαθούν να αποφασίσουν τον διάδοχο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης στις 8 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 3,2% σε ετήσια βάση μετά από ετήσια αύξηση 2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών. Η κλίση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη των καταγραφών το 1997.

«Μετά τις απότομες αιχμές του πληθωρισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τους τελευταίους μήνες, η βρετανική οικονομία έχει πλέον έρθει στο πάρτι του πληθωρισμού», δήλωσε ο Hugh Gimber, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management.

Τα κέρδη ήρθαν πριν από το καμπανάκι από τον όμιλο H&M και την ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex.

Υπήρξαν ελάχιστες μεμονωμένες κινήσεις στις τιμές των μετοχών στις πρώτες συναλλαγές. Η ισπανική εταιρεία κολυμβητικών δεξαμενών Fluidra υποχώρησε κατά 3,9% μετά την τοποθέτηση μετοχών, ενώ η Swedish Match σημείωσε άνοδο 2,2% μετά την ανακοίνωση σχεδίων για την απόσχιση της επιχείρησης πούρων της.

Διαβάστε ακόμη:

BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική

Μαίρη Χατζάκου: Ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο €24 εκατ. για τη ΜΕΒΓΑΛ

Attica Bank: Η λήξη των warrants φέρνει πιο κοντά τις εξελίξεις – Γιατί είναι σημαντική η 30η Σεπτεμβρίου