Την επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας σηματοδότησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (22/1), με τους αγοραστές να επικρατούν και να «ανεβάζουν» τον Γενικό Δείκτη στις 1.350 μονάδες.

Αρχικά το Χ.Α. βρέθηκε έως και κάτω από τα επίπεδα των 1.340 μονάδων, στα χαμηλά ημέρας, ωστόσο στη συνέχεια επικράτησε το θετικό πρόσημο. Ο τραπεζικός κλάδος έδωσε τον ανοδικό «παλμό» και η Λεωφόρος Αθηνών επανήλθε στα κέρδη έπειτα από το πτωτικό διάλειμμα της Παρασκευής.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,86% ή 11,53 μονάδες και έκλεισε στις 1.351,56 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.339,96 (χαμηλό ημέρας) και των 1.352,18 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) κινήθηκε ανοδικά κατά 1,05% στις 3.298,03 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,26% στις 2.287,45 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,09% στις 1.145,60 μονάδες.

Ο ΓΔ βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από το υψηλό 118 μηνών που σημείωσε μία εβδομάδα πριν (κλείσιμο 15ης Ιανουαρίου) στις 1.353,46 μονάδες. Με τις επιδόσεις τους εντυπωσίασαν οι μετοχές της Eurobank, της Τρ. Πειραιώς, της Motor Oil και της Jumbo, ωστόσο η Mytilineos ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

Σημειώνεται ότι με νέα της έκθεση η Optima bank ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για την τιμή-στόχο της Mytilineos. Συγκεκριμένα, την τοποθετεί στα 47 ευρώ από 45,9 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά», ενώ συμπεριλαμβάνει τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,237 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να ανέρχεται πλέον στα 91,34 δισ. ευρώ. Από τον συνολικό τζίρο, πάνω από 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Τρ. Πειραιώς και τα 5 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ. Ανοδικά έκλεισαν 66 μετοχές, 44 πτωτικά και 13 έμειναν σταθερές.

Στις τραπεζικές μετοχές η Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,64%, η Πειραιώς κατά 1,71%, η Alpha Bank κατά 0,54% και η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 0,14%.

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν η Mytilineos (+2,5% στο νέο ιστορικό υψηλό των 39,3 ευρώ), η Jumbo, η Motor Oil, η ElvalHalcor και η Quest Holdings, ενώ περισσότερο από 1% υποχώρησε η Autohellas. Στις υπόλοιπες μετοχές, ξεχώρισε η Intralot με ημερήσια κέρδη άνω του 7% που έφεραν νέο πολυετές ρεκόρ. Ακολούθησαν με εντυπωσιακή άνοδο η Intracom, η ΑΒΑΞ, η ΕΧΑΕ και η Epsilon Net.

«Bullish» είναι η Eurobank Equities για το ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία θέτει τον πήχη 21% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και συγκεκριμένα στις 1.622 μονάδες. Την τιμητική τους είχαν σήμερα και οι ελληνικές τράπεζες, με την DBRS Morningstar να θέτει τη χώρα μας στην κορυφή ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) το 2023.

Εξελίξεις υπήρξαν αμέσως μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, με την έκδοση του τρίτου τραπεζικού ομολόγου μέσα στον πρώτο μήνα του 2024. Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, σειρά είχε σήμερα η Εθνική Τράπεζα καθώς βγήκε στις αγορές με 5ετές senior preferred ομόλογο. Στόχος ήταν η άντληση 600 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 2,35 δισ. ευρώ.

Πολλά γεγονότα θα απασχολήσουν τους επενδυτές στη συνέχεια της τρέχουσας εβδομάδας, με τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας να στρέφονται αρχικά στο Investor Day της ΔΕΗ. Η διοίκηση της εταιρείας θα παρουσιάσει την Τρίτη (23/1) το νέο επιχειρησιακό της πλάνο, με τις εξαγορές της Κωτσόβολος και της Enel Romania να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Την Τετάρτη (24/1) ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Autohellas, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 2,3 φορές και με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,25%, το χαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε τεθεί. Την ίδια μέρα θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Motor Oil προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την απόκτηση του 25% της Άνεμος.

Στη Νέα Υόρκη και στο roadshow, που διοργανώνει η JP Morgan με τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πέφτουν τα φώτα την Πέμπτη (25/1). Το παρών θα δώσουν 24 εταιρείες, εκ των οποίων και μερικές μη εισηγμένες και έχουν ως εξής: Aegean, Alpha Bank, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, HELLENiQ ENERGY, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και Peoplecert. Θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το ΤΑΙΠΕΔ.

Την ίδια μέρα (25/1) η Mytilineos θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα χρήσης 2023. Η Standard and Poor’s αναβάθμισε τη μετοχή του ομίλου την περασμένη εβδομάδα, τοποθετώντας την ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, όντας ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης μετά τη Fitch Ratings που βαθμολογεί τη Mytilineos με BB+. Εντός της εβδομάδας θα λάβει επίσης χώρα ειδική τελετή του ομίλου στο Λονδίνο για τον εορτασμό των 10 χρόνων παρουσίας του στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Με την πρώτη αξιολόγηση της εγχώριας οικονομίας για το 2024 ολοκληρώνεται η εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή (26/1) η Scope Ratings θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο γερμανικός οίκος έχει δώσει από τον περασμένο Αύγουστο την επενδυτική βαθμίδα και προς το παρόν βαθμολογεί τη χώρα με BBB- και σταθερό outlook. Την σκυτάλη θα πάρει στις 8 Μαρτίου η καναδική DBRS και μία εβδομάδα μετά (15/3) ακολουθεί η Moody’s, ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που δεν έχει ακόμη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

DBRS Morningstar: Πρώτη στη μείωση NPLs η Ελλάδα το 2023 – Οι προοπτικές για το 2024 (γραφήματα)

Γερμανία: Νέα απεργία εξήγγειλε το συνδικάτο των σιδηροδρομικών – Θα διαρκέσει έξι ημέρες

Ναυάγησε το deal 10 δισ. δολ. της Sony με την ινδική Zee

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ