Ήταν Ιανουάριος του 2021 όταν η τιμή του Bitcoin ξεπερνούσε τις 40.000 δολάρια, «γράφοντας» μια άνοδο της τάξης του 700% σε σχέση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το ράλι αυτό που ξεκίνησε τότε, θα συνεχιζόταν μέχρι τα μέσα Απριλίου, όταν πλησίαζε τα 64.000 δολάρια. Μέχρι το Νοέμβριο, το Bitcoin είχε «μεγαλώσει» κατά 1.200% και το Ethereum κατά 4.000%. Αυτό, έκανε πολλούς τότε να μιλούν για «φούσκα»

Και αυτοί οι πολλοί, επιβεβαιώθηκαν. Η φούσκα έσκασε, εξαϋλώνοντας 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, το οποίο πλέον είχε αποτίμηση στα 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησε ο λεγόμενος «κρυπτοχειμώνας», με εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) retail επενδυτές να φτάνουν σε απόγνωση, καθώς έχαναν τις περιουσίες τους. Μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί και τώρα;

«Ναι», λένε αναλυτές, όπως ο επικεφαλής χάραξης επενδυτικής στρατηγικής της Bank of America, Μάικλ Χάρτνετ, οι οποίοι αναφέρουν ότι υπάρχουν «οιωνοί» που δείχνουν ότι ενδέχεται να έρχεται νέο σκάσιμο φούσκας.  Και επισημαίνουν ότι ο όγκος συναλλαγών που καταγράφεται στα meme coins (τα οποία κεφαλαιοποιούν τα κέρδη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων μετά το υψηλό των 73.798 που έθεσε το bitcoin) βρίσκεται σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από το σκάσιμο εκείνης της crypto-φούσκας, το 2021-2022. Και αυτό, φαίνεται πως το «ακούνε» πολλοί επενδυτές. Γεγονός το οποίο εξηγεί ότι αποσύρθηκαν περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια βραδιά, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

Στο επίκεντρο μπαίνουν τώρα τα meme coins, όπως τα Dogwifhat και Pepe, τα οποία έχουν (προς ώρας) μεγαλύτερη δυναμική από το Bitcoin. Αυτό, χαρακτηρίζεται ως ένα ανησυχητικό trend, με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα περιλαμβάνονται σε αυτά με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και τη μεγαλύτερη κερδοσκοπική χειραγώγηση. Τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας blockchain data, Kaiko, οι όγκοι συναλλαγών για τα κορυφαία meme coins—τα οποία συχνά αφορούν συναλλαγές μερικών δεκάρων του δολαρίου—έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Άγγιξαν δηλαδή, τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ότι ένας επενδυτής κρυπτονομισμάτων έχει σωρεύσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια Pepe coins. Ένας άλλος, σε όρους dogwifat είναι εκατομμυριούχος.

Και οι δύο συμμετείχαν στη μανία του Dogecoin που, τελικά, δεν έφτασε ποτέ στο φεγγάρι, όπως υποσχόταν.
Στα δε stablecoins, δηλαδή τα κρυπτονομίσματα που είναι συνδεδεμένα με την τιμή του δολαρίου (και αποτέλεσαν παράγοντα σκασίματος της φούσκας, με την εξαϋλωση του UST), ο τομέας επεκτάθηκε κατά 4,95 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις 12 μέρες, με την παροχή νομισμάτων να αυξάνεται κατά 376%.

Ο γνωστός crypto-φαν συγγραφέας, επενδυτής και podcaster Σκοτ Μέλκερ, μπορεί να επιμένει ότι θα δούμε «μεγάλο bull run τόσο για το bitcoin όσο και για ευρύτερη την αγορά κρυπτονομισμάτων», όμως προειδοποιεί ότι πριν από αυτή, «πιθανότατα θα δούμε μια τεράστια φούσκα και αυτά τα νομίσματα χωρίς θεμελιώδη αξία θα εκτοξευθούν, πριν αυτή σκάσει αναπόφευκτα».

Και, κοιτώντας κανείς την πορεία του dogwifhat (WIF), είναι αδύνατο να μη σκεφτεί το ίδιο. Το συγκεκριμένο memecoin έχει εκτοξευθεί κατά 750% σε μόλις 30 μέρες, ενώ μόνο σε ένα 24ωρο αύξησε την αξία του κατά 20,8%, καταλήγοντας σε κεφαλαιοποίηση ύψους 3,2 δισεκατ. δολαρίων.
Εν συνόλω, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε το κατά πόσο η αγορά κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στα πρόθυρα μιας φούσκας , η προσοχή στρέφεται στους χρηματοοικονομικούς δείκτες που χρησιμεύουν ως προάγγελοι της συμπεριφοράς των επενδυτών και του κλίματος της αγοράς.  Ως red flags για το σκάσιμο μιας τέτοιας φούσκας, εκλαμβάνονται οι απότομες άνοδοι των τιμών, η ακραία μεταβλητότητα, ο αυξημένος όγκος συναλλαγών και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ξεπερνά τις ρεαλιστικές αποτιμήσεις.

Επιπλέον, οι ακραίες ενδείξεις στους δείκτες κλίματος, όπως ο δείκτης φόβου και απληστίας, σηματοδοτούν παράλογη υπερβολή ή πανικό που καταλαμβάνει την αγορά. Η διάδοση των συναλλαγών με περιθώριο κέρδους και της μόχλευσης επιτείνει τους κινδύνους, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να είναι κανείς επιφυλακτικός.

Διαβάστε ακόμη

Φαντασμαγορικός γάμος με Ελληνες και Κύπριους επιχειρηματίες, με Πρόεδρο Δημοκρατίας και κοσμικές περσόνες

Τα μηνύματα της Moody’s: Δεν επιτρέπεται «πισωγύρισμα» αν θέλετε επενδυτική βαθμίδα

ΑΑΔΕ: «Ελεγκτές παντού» και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ