Προς τον 4ο συνεχόμενο πτωτικό μήνα οδεύει η τιμή του πετρελαίου, εν μέσω των ανησυχιών ότι η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα «αντισταθμίσει» τα αναμενόμενα οφέλη από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. 

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ χάνουν περίπου 3% μέσα στον Φεβρουάριο και ετοιμάζονται να καταγράψουν τον χειρότερο μήνα του 2023. 

WTI Heads for Fourth Monthly Loss | US benchmark drops as Fed concerns outweigh China optimism

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των αναλυτών για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. 

Τα υψηλότερα επιτόκια, όμως, συνιστούν αρνητική εξέλιξη για την οικονομία, καθώς υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει αρνητικά και τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».  

Σ’ αυτό το σπιράλ έρχεται να προστεθεί αφενός το υψηλό απόθεμα των ΗΠΑ (το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2021), αφετέρου η ενίσχυση του δολαρίου, η οποία κατά παράδοση καθιστά λιγότερο ελκυστικά τα εμπορεύματα

Όλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να «εξουδετερώσουν» τα προσδοκώμενα οφέλη από την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, μετά την πρόσφατη άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Bank of America έσπευσε να περιορίσει την τιμή – στόχο για το ευρωπαϊκό Brent μέσα στο 2023, σε 88 δολάρια από 100 δολάρια προηγουμένως. 

Σήμερα, πάντως, οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν αξιοσημείωτη άνοδο, βελτιώνοντας ελαφρώς την αρνητική εικόνα του Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά τα συμβόλαια WTI κερδίζουν 1,5% και επιστρέφουν στα 76,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +1,1% και τα 83,4 δολάρια ανά βαρέλι. 

Διαβάστε ακόμη

Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)

O Πολάκης, το νέο κόμμα και ο Βαρουφάκης, η μαρίνα του Αστέρα, ο Διαμαντίδης και τα χοντρά πορτοφόλια ενώ ο μνηστήρας του ΙΑΣΩ… καθυστερεί

Στο «σφυρί» οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία και πάρκινγκ με χαμηλή τιμή εκκίνησης