(last update 15.10) Θετικά πρόσημα καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, επιχειρώντας να ολοκληρώσουν τον Φεβρουάριο από τη ζώνη των 1.120 μονάδων. Άλλωστε, παρά τη μεταβλητότητα στο εξωτερικό, η τάση παραμένει ανοδική, με τα εταιρικά αποτελέσματα, τα επιχειρηματικά σενάρια και τις αλλαγές στον MSCI να τίθενται σε πρώτο πλάνο.

Η μετοχή της Motor Oil συνιστά τη βασική επιλογή των αγοραστών, καθώς ετοιμάζεται να καταστεί η 10η μετοχή στον δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι το οποίο θα φέρει σημαντικές εισροές. Εντυπωσιακή είναι η «εικόνα» και των τραπεζών, με την Πειραιώς να υπερβαίνει τα 2,4 ευρώ και την Alpha Bank να αγγίζει το 1,48 ευρώ. Ο ΟΤΕ, παράλληλα, προσπαθεί να ανακόψει το 4ήμερο πτωτικό σερί, ενώ η Jumbo αναδιπλώνεται κάτω των 19 ευρώ.  

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αύξηση κατά 0,69% και διαμορφώνεται στις 1.121,09 μονάδες, κερδίζοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.113,36 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.113,92 έως 1.121,73 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Σε θέση «πρωταγωνιστή» η Πειραιώς

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται της ανοδικής πορείας (+1,87% και 918 μονάδες) και σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό 3,5 ετών, παρέχοντας πολύτιμες βοήθειες στην αγορά. Η μετοχή της Πειραιώς παραμένει σε θέση «πρωταγωνιστή», χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα του 2022, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +3,1% και τα 2,42 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021. Την ίδια ώρα, η Alpha Bank αυξάνεται στο +3,4% και το 1,47 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει άνοδο στο +1,2% και τα 5,2 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, διαπραγματεύεται στο +0,6% και το 1,40 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +3,46% 1,4795 ευρώ 
  • Eurobank +0,61% 1,4085 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,24% 5,224 ευρώ 
  • Πειραιώς +3,14% 2,429 ευρώ

Θετικά πρόσημα στα blue chips

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,88% και 2.733 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil διευρύνεται στο +2,7% και τα 24,5 ευρώ, εν όψει της εισαγωγής στον MSCI Standard Greece. Κατά τουλάχιστον 2,4% ενισχύεται και η μετοχή της Autohellas, η οποία ετοιμάζεται να διανείμει ακόμη ένα ισχυρό μέρισμα, ενώ η μετοχή της Coca – Cola έπεται στο +1% και τα 24,2 ευρώ. Στο +2,8% εκτινάσσεται και η Ελλάκτωρ, με την Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο +1% και τα 19,5 ευρώ. Άνοδο κατά 1,3% εμφανίζει και ο ΟΤΕ, ο οποίος επιχειρεί να ανακόψει το 4ήμερο πτωτικό σερί. Οριακά θετικά κινείται, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ, εν μέσω των συζητήσεων για την αγορά της Enel Romania (σήμερα ολοκληρώνονται οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις). Αντίθετα, η μετοχή της Jumbo περιορίζεται στο -2,1% και τα 18,8 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να χάνει 2% και να αναδιπλώνεται στα 11,6 ευρώ. ΕΥΔΑΠ και ΕΛΠΕ διολισθαίνουν κατά περίπου 2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,19% και 1.617 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο -1% και τα 3,87 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Profile και Intracom Holdings υποχωρούν έως 1,5%. Entersoft και ΕΧΑΕ, από την άλλη πλευρά, ενισχύονται κατά 1,7%. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, η Attica Bank διολισθαίνει κατά 7,9% και οπισθοχωρεί στο 0,15 ευρώ, εν μέσω των διεργασιών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 76,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η Motor Oil καθίσταται η 10η μετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον MSCI Standard Greece. Με τζίρο άνω των 11,6 εκατ. ευρώ, ο τίτλος προσεγγίζει εκ νέου τα 24,5 ευρώ. Στο +9% η μεταβολή μέσα στο 2023.  
  • Η μετοχή της Πειραιώς εκτοξεύεται στο +3% και τα 2,42 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (Απρίλιος 2021). Ράλι 63% από τις αρχές του έτους.  
  • Η μετοχή του ΟΤΕ, μετά το 4ήμερο πτωτικό σερί και το σχετικά απογοητευτικό μέρισμα, προσπαθεί να επανέλθει σε θετικό έδαφος και να επιστρέψει στα 14,7 ευρώ. Σχεδόν μηδενική η μεταβολή στο έτος, υπο-αποδίδοντας αισθητά σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.  
  • Η μετοχή των ΕΛΠΕ, παρά τα ισχυρά μεγέθη του 2022, υποχωρεί προς τα 8,2 ευρώ, διαγράφοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη (έφθασε έως σχεδόν τα 8,6 ευρώ). Στο +10% η άνοδος για τον τίτλο μέσα στο 2023. 
  • Η μετοχή της ΔΕΗ τηρεί στάση αναμονής, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την απόκτηση της Enel Romania. Στα 8,2 ευρώ ο τίτλος της εταιρείας, με κέρδη 25% στο 2023. 

Σταθερά σε υψηλό 8ετίας

Ο Γενικός Δείκτης, λίγο πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, βρίσκεται σταθερά στη ζώνη των 1.110 – 1.120 μονάδων, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Αυτό «μεταφράζεται» σε κέρδη άνω του 20% μέσα στο 2023. Οι δε, τράπεζες έχουν αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2019, καταγράφοντας άνοδο τουλάχιστον 41% στο τρέχον έτος.  

Την ίδια ώρα, οι ημερήσιοι τζίροι συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις (σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ), ενόσω οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να «ποντάρουν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο αφενός βελτιώνει τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων, αφετέρου παρασέρνει θετικά και τους «ντόπιους».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το ανοδικό κρεσέντο έχει διαχυθεί σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό -από τη μεγάλη έως τη μικρή κεφαλαιοποίηση, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Κι αυτό, παρότι βλέπουμε μια -εν μέρει- αγοραστική κόπωση, με τα ανοδικά περιθώρια να μοιάζουν βραχυπρόθεσμα εξαντλημένα κι αρκετούς traders να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη. Ιδίως όσοι τοποθετήθηκαν στην αρχή του ανοδικού κύκλου.

Τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα γενναιόδωρα μερίσματα αποτελούν τους βασικούς «τροφοδότες» αυτού του ξέφρενου ράλι.

Ταυτόχρονα, η αγορά δείχνει να έχει αυτονομηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες προς στιγμήν επηρεάζουν στο ελάχιστο τις κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Βέβαια, ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα εξασφαλίζει την σταθερότητα, οπωσδήποτε θα κάνει τα πράγματα ακόμη ευνοϊκότερα.

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει επιδεινωθεί ελαφρώς, καθώς οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Οι κεντρικές τράπεζες, βλέποντας την οικονομία να μην αντιδράει επαρκώς, σπεύδουν να προαναγγείλουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, αναβάλλοντας για το β’ εξάμηνο την πολυπόθητη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Με τα επιτόκια να αναμένεται να φθάσουν άνω του 4% στην Ευρωζώνη και άνω του 5% στις ΗΠΑ, οι αναλυτές εύλογα ανησυχούν για μια επικείμενη διόρθωση στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει πτώση στο -0,27% και τις 461 μονάδες, καθώς ο γερμανικός  DAX μειώνεται κατά 0,23%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,39%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 50 μονάδες, εν όψει της τελευταίας συνεδρίασης του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «γκάζι», ανακάμπτοντας από τις πρόσφατες μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,14% και τα 76,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,91% και τα 83,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο -0,31% και τα 1.819 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα:

O Πολάκης, το νέο κόμμα και ο Βαρουφάκης, η μαρίνα του Αστέρα, ο Διαμαντίδης και τα χοντρά πορτοφόλια ενώ ο μνηστήρας του ΙΑΣΩ… καθυστερεί

Προγαμιαία συμβόλαια, το νέο φαινόμενο – Γιατί τα ζητούν οι πλούσιες γυναίκες και οι νεότερες γενιές

Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)