Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τους επενδυτές να καλωσορίζουν τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης που έδειξαν ότι η περιοχή σταθεροποιήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο αποφεύγοντας το χειρότερο σενάριο της διολίσθησης της σε τεχνική ύφεση.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανέβηκε κατά 0,16% στις 485 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ξεχώρισαν, πάντως, οι τραπεζικές μετοχές με κέρδη της τάξεως του 1,3%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 16.972 μονάδες παρά και τα αρνητικά μαντάτα από το γερμανικό ΑΕΠ, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,48% και τις 7.677 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,44% φτάνοντας τις 7.666 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε άλμα ύψους 1,29% στις 30.623 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.039  μονάδες αυξημένος κατά 1,51%.

Οι επενδυτές αναθάρρησαν από τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου που έδειξαν ότι η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση παρά τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και τη στασιμότητα της γαλλικής.

Σύμφωνα με την Eurostat, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ελαφρά άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης κατά 0,1% σε ετήσια βάση, μετά την κάμψη ύψους 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Έτσι, η περιοχή απέφυγε την εισαγωγή της σε τεχνική ύφεση, όπως προέβλεπαν οι περισσότεροι αναλυτές, δεδομένου ότι θα κατέγραφε δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα.

Βέβαια, η συρρίκνωση της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης, της Γερμανίας, με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι, όμως η επίδοση αυτή δεν αιφνιδίασε τις αγορές δεδομένου πως συνέπεσε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Αν και ένα ακόμη αρνητικό τρίμηνο θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία σε ύφεση.

Στο μεταξύ οι αναλυτές περιμένουν και την έκβαση της συνεδρίασης της Fed που ξεκίνησε σήμερα. Αν και η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της, όπως και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προκειμένου να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τα επόμενα βήματα της και κυρίως το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Πάντως, η αναζωπύρωση των πετρελαϊκών τιμών σίγουρα δεν βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή δεδομένου του αντίκτυπου που θα έχει στην πορεία του πληθωρισμού. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ και οι σημερινές ισχυρές προβλέψεις του ΔΝΤ που αναβάθμισε την εκτιμώμενη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ενίσχυσαν την τάση αυτή, δεδομένης της ώθησης προς τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης.

Έτσι, η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 0,53% στα 82,86 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έκανε άλμα ύψους 1,22% στα 77,72 δολάρια.

Κέρδη και για τον χρυσό που ενισχύθηκε κατά 0,30% στα 2.050 δολάρια την ουγγιά εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed.

Όσον αφορά στις αγορές συναλλάγματος, τα θετικά μαντάτα από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έδωσαν ώθηση στο ευρώ που κέρδισε έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0841. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε ελαφρά κατά 0,10% στο 103,50.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης για 10ετές ομόλογο: Έξοδος στις αγορές με ρεκόρ, το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης μετά το 2010

Νέα επένδυση από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στην Τουρκία – Τα οφέλη

Μάχη κατά της ακρίβειας: Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τα νέα μέτρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ