«Βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, η σημερινή έκδοση συνοδεύτηκε από ρεκόρ καθώς μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου.

«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.! Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%.

Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία», κατέληξε ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη δήλωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου, σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2024. Η πρώτη έξοδος υπό καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας προσέλκυσε νέα και σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ.  Το επιτόκιο κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν, καθώς διαμορφώθηκε κοντά στο 3,45%. Ο σχεδιασμός ήταν η άντληση 3 δισ. με την έκδοση του ομολόγου λήξης 15 Ιουνίου 2034 και τελικά επιτεύχθηκε άντληση 4 δισ.

Διαβάστε ακόμη

Piraeus Securities για τράπεζες: Νέες υψηλότερες τιμές στόχοι και εκτιμήσεις για το 2024-2025 (πίνακες)

Μάχη κατά της ακρίβειας: Υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τα νέα μέτρα

ΔΙΜΕΑ: Προθεσμία 10 ημερών στις εταιρείες βρεφικού γάλακτος να δώσουν στοιχεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ