Κάτω και από τα 30 δολ/βαρέλι υποχώρησε σήμερα το αμερικανικό αργό καθώς η μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες (βλ. σήμερα Ιαπωνία και Νότια Κορέα) δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές που έχουν πανικοβληθεί από τη μεγάλη και ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 30 ετών επιδεινώνοντας περαιτέρω το κλίμα.

Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ υποχωρεί κατά 9,60% στα 30,60 δολ/βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού, WTI, παραδόσεως Απριλίου  υποχωρεί κατά 7% στα 29,51 δολ/βαρέλι.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, χθες Κυριακή η Fed μείωσε το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν και ακολούθησε και η Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας με μείωση επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επίσης σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να ανακοινώσει νομισματική χαλάρωση, ωστόσο τα μέτρα απέτυχαν να ηρεμήσουν τους επενδυτές.

«Γίνεται φανερό ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προλάβουν μια κρίση, αλλά φαίνεται ότι ο φόβος της πανδημίας έχει καταλάβει τους επενδυτές», αναφέρει ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της FXTM.

Όπως σημειώνει το CNBC το premium του μπρεντ έναντι του αμερικανικού αργού είναι το πιο βραχύ το 2016, κάνοντας το αμερικανικό αργό μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς χρηματαγορές.