Η UBS υπογραμμίζει ότι ένα σενάριο επιθετικών δασμών θα μείωνε το παγκόσμιο ΑΕΠ στο 2% (και θα αύξανε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά 1,5%), ενώ ένας ήπιος δασμός θα αύξανε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά 30 μονάδες βάσης (και θα μείωνε την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά 0,10%).
Ένας δασμός 25% για το Μεξικό και τον Καναδά θα έπληττε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,8% και θα αύξανε τον πληθωρισμό κατά 20 μονάδες βάσης. Ο διπλασιασμός των δασμών, υπερδιπλασιάζει τον οικονομικό αντίκτυπο, καθώς μικρότερο μέρος του αντίκτυπου μπορεί να αντισταθμιστεί από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ή το περιθώριο κέρδους των εισαγωγέων και προφανώς αυξάνει τον κίνδυνο αντιποίνων.
«Οι σκέψεις μας είναι οι εξής, οι αμερικανικές μετοχές μπορούν να αντέξουν κάποιο μέτριο χτύπημα από τους δασμούς. Το ασφάλιστρο του κινδύνου (ασφάλιστρο του κινδύνου (ERP) είναι 4,2% αν όπως πιστεύουμε η παραγωγικότητα αυξηθεί κατά 1% από το 2028 και το δικαιολογημένο ERP (που καθοδηγείται από τα πιστωτικά spreads και τους δείκτες PMI) είναι 3,8%. Το κλειδί είναι αν τα πιστωτικά spreads αυξηθούν ως απάντηση στους υψηλότερους δασμούς ή αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξηθούν πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας», προβλέπει ο οίκος.
Οι πιο ευάλωτες περιοχές είναι αυτές με το υψηλότερο διμερές έλλειμμα με τις ΗΠΑ, την υψηλότερη έκθεση στην Κίνα και την υψηλότερη λειτουργική μόχλευση. Η Κορέα και η Ιαπωνία κατατάσσονται στη χειρότερη θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία στη χαμηλότερη. Η πιθανή ενίσχυση του δολαρίου (λόγω των δασμών) βοηθά ιδιαίτερα τον δείκτη FTSE στη Βρετανία εις βάρος των αναδυόμενων χωρών (EM).
«Πιστεύουμε ότι η συζήτηση για τους δασμούς στην Κίνα μπορεί να αυξηθεί πέρα από τους δασμούς 10%, ίσως μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της TikTok. Η Κίνα έχει δυνητικά διαπραγματευτική δύναμη (η Κίνα/Χονγκ Κονγκ κατέχουν σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα και η Κίνα ελέγχει τις σπάνιες γαίες), οπότε και πάλι θα μπορούσε να αναμένεται κάποιος συμβιβασμός. Ένα καλό αποτέλεσμα για τις μετοχές θα ήταν αν ο κίνδυνος δασμών οδηγούσε σε μεγάλης κλίμακας ποσοτική χαλάρωση που θα επικεντρωνόταν στην αύξηση της κατανάλωσης των Κινέζων (συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αγαθών). Σε γενικές γραμμές να είστε αμυντικοί, εκτός των χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Οι δασμοί έχουν εμφανιστεί σε μια εποχή που οι κυκλικοί τίτλοι εκτός τεχνολογίας και εκτός χρηματοοικονομικών προεξοφλούν σχεδόν 59 στους παγκόσμιους δείκτες PMI και είναι πολύ ακριβοί σε δείκτες αποτίμησης όπως P/E και P/Sales σε σχέση με τους αμυντικούς τίτλους. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να υπερεκτιμήσουν τις αμυντικές μετοχές με χαμηλή μόχλευση (εξοπλισμός υγείας, λογισμικό, αμυντικές εταιρείες εκτός ΗΠΑ, εταιρείες αρωμάτων). Η μοντελοποίηση ενός επιθετικού σεναρίου δασμών δείχνει ότι οι τεχνολογικές και καταναλωτικές μετοχές υποαποδίδουν, ενώ οι μετοχές χρυσού αποδίδουν καλύτερα», συνεχίζει ο οίκος.
«Αν οι δασμοί κλιμακωθούν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι καταναλωτές να ωφελήσουν τα εγχώρια εμπορικά σήματα εις βάρος των αμερικανικών καταναλωτικών σημάτων (αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας το 4ο τρίμηνο του 2012). Οι σχετικοί κερδισμένοι είναι πιθανότατα οι εταιρείες που προμηθεύονται τοπικά. Συνολικά, προτιμήστε τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έναντι των περισσότερων άλλων κυκλικών εταιρειών. Σε γενικές γραμμές προτιμούμε τους χρηματοοικονομικούς έναντι των μη χρηματοοικονομικών κυκλικών, επειδή φοβόμαστε ότι οι δασμοί αποτελούν μέρος της πρωτοφανούς κίνησης προς τον λαϊκισμό. Σε όλες τις μεγάλες εκλογές στις αναπτυγμένες οικονομίες κατά το προηγούμενο έτος, ο εκάστοτε κυβερνών έχασε είτε την πλειοψηφία του είτε τις εκλογές για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια. Ο λαϊκισμός τείνει να σημαίνει περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, περισσότερο προστατευτισμό, περισσότερη στήριξη, υψηλότερους κατώτατους μισθούς και λιγότερη μετανάστευση και με τη σειρά του αυτό τείνει να οδηγεί σε υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και οι τράπεζες επωφελούνται από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό (σε σχέση με τους μη χρηματοπιστωτικούς κυκλικούς κλάδους) και στην περίπτωση της Ευρώπης προεξοφλούν μια ήπια ύφεση», καταλήγει η UBS.
Διαβάστε ακόμη
Ευρωπαϊκά ομόλογα: Γιατί το 2025 είναι η χρονιά τους (διάγραμμα)
Μυτιληναίος στους FT: Γιατί επιλέξαμε το Λονδίνο για την IPO και όχι τη Νέα Υόρκη
Η τσάντα με το πιο απαλό δέρμα στον κόσμο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα