(Τελευταία ενημέρωση 12:30) Σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι πλειστηριασμοί για το διαμέρισμα που διέμενε ο εμβληματικός βιομήχανος Παναγιώτης Νίκας στην περιοχή των Ανακτόρων καθώς και για την πλούσια συλλογή έργων τέχνης την οποία διατηρούσε.

Όσον αφορά το διαμέρισμα της οδού Στησιχόρου προηγήθηκε ένα μικρό «θρίλερ» καθώς προχθες και για κάποιες ώρες εμφανιζόταν να έχει σχηματιστεί «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών», που σημαίνει ότι υπήρχαν κάποιος ή κάποιοι υποψήφιοι αγοραστές. Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση άλλαξε και ο πλειστηριασμός εμφανιζόταν ως «έτοιμος προς διενέργεια». Τελικά όμως δεν υπήρξε κανένα χτύπημα, πιθανά γιατί οι όποιοι «μνηστήρες» αναμένουν να υποχωρήσει η τιμή πρώτης προσφοράς που για σήμερα ήταν στα επίπεδα των 1,99 εκατ. ευρώ. Οπότε μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια κατά τους επαναληπτικούς πλειστηριασμούς που θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο και βασικό σφυρί αφορούσε —όπως αποκάλυψε το newmoney.gr στις 12 Δεκεμβρίου-, ιδιοκτησίες του ιδρυτή της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας και συγκεκριμένα διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, αποθήκη του πρώτου υπογείου και θέση στάθμευσης αυτοκινήτων (γκαράζ) του δευτέρου υπογείου, στην πολυκατοικία η οποία βρίσκεται στη θέση άλλοτε καλούμενη «Μπουμπουνίστρα» ή «Καλλιρρόη», ανατολικά του βασιλικού κήπου των Παλαιών Ανακτόρων και επί της οδού Στησιχόρου 8.

Επισπεύδουσα ήταν η Intrum και η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 1.988.500 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Γεώργιου Νίκα, γιού του Παναγιώτη Νίκα, υπό την ιδιότητά του ως νόμιμος εξ αδιαθέτου κληρονόμος σε ποσοστό ¾ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής καθώς και της Μαρίας Νίκα, το γένος Δουκάκη, υπό την ιδιότητά της ως νόμιμη εξ αδιαθέτου κληρονόμος σε ποσοστό ¼ εξ αδιαιρέτου επ’ ωφελεία του ευεργετήματος της απογραφής του Παναγιώτη Νίκα.

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 150.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Στάδιο», κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Προεδρικό Μέγαρο. Βάσει έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε προκύπτει ότι οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στην συγκεκριμένη περιοχή κυμαίνονται από 6.000 €/τ.μ. έως 10.000 €/τ.μ. , ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 237,88 τ.μ. και αποτελείται από χωλ, λίβιγκ-ρουμ, σαλόνι, τραπεζαρία, οφφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, λουτρό υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα κατά επί της Στησιχόρου. Η αποθήκη αποτελείται από ένα δωμάτιο και έχει επιφάνεια 4,68 τ.μ., ενώ η θέση στάθμευσης αποτελεί αυτοτελή και διακεκριμένη οριζόντιο ιδιοκτησία καταλαμβάνουσα τμήμα του πρώτου υπογείου και τμήμα του Β υπογείου.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς είναι για το διαμέρισμα 1.946.000 ευρώ (1.460.000 ευρώ για 75% του Γεώργιου Νίκα και 486.000 ευρώ για το 25% της Μαρίας Νίκα), για την αποθήκη 2.500 ευρώ και για τη θέση στάθμευσης 40.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες βαρύνονται με προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις.

Ειδικότερα, τα χρέη φέρονται να οφείλονται σε δάνεια του παρελθόντος τα οποία αφορούν κυρίως την εταιρεία «Νίκας Συμμετοχών».

Στα βάρη των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών περιλαμβάνονται:

-Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για ποσό 300.000 ευρώ υπέρ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγγραφείσα στις 09/12/2015.

– Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για 917.100,69 ευρώ υπέρ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εγγραφείσα στις 02/01/2017.

-Προσημείωση κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα για 300.000 ευρώ, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς εγγραφείσα στις 13/12/2018.

– Αναγκαστική Κατάσχεση, για 7.002,99 ευρώ, κατά του προκατόχου Παναγιώτη Νίκα και υπέρ της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, εγγραφείσα στις 20/12/2017.

-Υποθήκη κατά του Γεωργίου Νίκα για 12.554,59 ευρώ, υπέρ της Δ.Ο.Υ. Δ Αθηνών, εγγραφείσα στις 20/08/2019.

-Αναγκαστική κατάσχεση επί των ¾ εξ αδιαιρέτου, για 10.244,24 ευρώ, κατά του Γεωργίου Νίκα και υπέρ της Δ.Ο.Υ. Δ Αθηνών, εγγραφείσα στις 09/05/2019.

-Αναγκαστική κατάσχεση για150.000 ευρώ υπέρ της «SUNRISE I NPL FINANCE DAC», εγγραφείσα στις 07/06/2022.

Η συλλογή με τους πίνακες ζωγραφικής

Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr στις 23 Δεκεμβρίου, σήμερα βγήκε στο σφυρί και η πλούσια συλλογή έργων τέχνης του Παναγιώτη Νίκα. Πρόκειται για 325 πίνακες διαφόρων καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα «Ακρόπολη» (λάδι σε καμβά, διαστάσεων 64×90), το οποίο έχει καταγραφεί από το Ίδρυμα Χατζηκυριάκου Γκίκα στα πλαίσια της εκτίμησης με τιμή 30.000 ευρώ. Πρόκειται για το σημαντικότερο και ακριβότερο έργο της συλλογής, η οποία κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει έργα της τάξης των 250-2.500 ευρώ.

Στο σφυρί περιλαμβάνονταν ακόμη ένας καθρέπτης διαστάσεων 149x200x5 με τιμή 700 ευρώ και δύο μπρούτζινα φωτιστικά οροφής, με 100 ευρώ έκαστο.

Έτσι, η συνολική εκτίμησή των έργων και αντίστοιχα η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται σε 144.970 ευρώ.

Επισπεύδουσα ήταν η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, ως αντιπρόσωπος του υπό ειδική εκκαθάριση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η κατάσχεση έγινε για απαίτηση που ανέρχεται στο ποσό των 674.759,84 ευρώ εντόκως από 30-11-2013.

Και αυτός ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Γεώργιου Νίκα, με την ιδιότητά του ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου σε ποσοστό ¾ του οφειλέτη Παναγιώτη Νίκα, την κληρονομιά του οποίου έχει αποδεχθεί με το ευεργέτημα της απογραφής και της Μαρίας Δουκάκη, χήρας του Παναγιώτη Νίκα, με την ιδιότητά της ως εξ αδιαθέτου κληρονόμου σε ποσοστό ¼ του οφειλέτη, την κληρονομιά του οποίου έχει αποδεχθεί με το ευεργέτημα της απογραφής.

Ο Παναγιώτης Νίκας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας αλλαντικών, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ήταν ο πρώτος που εκσυγχρόνισε την βιομηχανία αλλαντικών στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και εισήγαγε για πρώτη φορά στην αγορά το παριζάκι. Από εκεί και πέρα επεκτάθηκε σε διάφορες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποκτώντας συμμετοχές σε άλλες εταιρείες με όχημα την «Νίκας Συμμετοχών». Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στον έλεγχο του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται 5+1 φοροελαφρύνσεις ύψους €1,5 δισ. μέσα στο 2023

Υδρογονάνθρακες: Μετατίθενται για το 2024 τα γεωτρύπανα στα Ιωάννινα, γρίφος η εξόρυξη στο Κατάκολο

HIG: Το πλάνο για το μεγάλο logistics center στον Ασπρόπυργο – Πώς προχωρά το deal με Βεϊνόγλου (pics)