Διεύρυναν απώλειες οι ασιατικές αγορές και η αγορά πετρελαίου καθώς η γοργή εξάπλωση του κορωνοϊού διατηρεί τις ανησυχίες των επενδυτών που αναζητούν ασφάλεια σε χρυσό και ομόλογα.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για το ξέσπασμα πανδημίας – ενδεχόμενο που τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας θεωρούν πλέον πιθανό – εξαφάνισαν ήδη πάνω από 3,6 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης.

Μέχρι στιγμής ο κορωνοϊός έχει μολύνει 81.000 άτομα κι έχει σκοτώσει πάνω από 2.700 με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται έντονα σε χώρες εκτός Κίνας, όπως Νότια Κορέα, Ιταλία και Ιράν. Αυτό οδήγησε σε παγκόσμιο sell-off, με τον αμερικανικό S&P 500 να χάνει 1,7 τρισ. δολ. σε δυο συνεδριάσεις.

Στα ασιατικά ταμπλό , τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο Nikkei στο Τόκιο, χάνοντας 2,13% ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε κατά 2,37% στις 1.568,06 μονάδες..

Στη Νότια Κορέα ο Kospi μειώθηκε κατά 1,05% μετά την απόφαση της Τράπεζας της Κορέας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1,25% παρά την έξαρση του κορωνοϊού με τα κρούσματα να αυξάνονται από 31 σε πάνω από 1.000 μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης  Hang Seng σημειώνει πτώση 0,05%.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η Κίνα με τους δείκτες να σημειώνουν άνοδο καθώς εκεί τουλάχιστον ο ιός φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Για πρώτη φορά ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτός Κίνας ημερησίως ξεπερνά εκείνα εντός ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai composite με άνοδο 0,11%, ενώ νωρίτερα ο Shenzhen component σημείωνε άνοδο 1,02% και ο Shenzhen composite 1,037%.

Στην Αυστραλία ο  S&P/ASX 200 με πτώση 0,75%.  Συνολικά ο MSCI για τις μετοχές Ασίας πλην Ιαπωνίας χάνει -0,45%.

Απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σημειώθηκαν στην αγορά πετρελαίου, με το μπρεντ στα 52,83 δολ/βαρέλι και πτώση 1,09% και το αμερικανικό αργό στα 48,14 δολ. με απώλειες 1,21%.