Χαμηλό 18 ετών κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η πανδημία θα προκαλέσει κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης του εμπορεύματος και ο πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν υποχωρήσει άτακτα από πέρυσι με τον πόλεμο τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας να έρχεται να προστεθεί στον αντίκτυπο της πανδημίας του ιού. «Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία δεν δείχνουν καμία διάθεση συμβιβασμού όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου», αναφέρει ο Ροντρίγκο Καρτίλ της Εθνικής Τράπεζας Αυστραλίας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate υποχώρησαν σήμερα κατά 7,4%, φθάνοντας στα 18,92 δολ. το βαρέλι. Το Brent υποχώρησε έως και 7,6% στα 23,03 δολάρια το βαρέλι.

Η τελευταία πτώση των τιμών του πετρελαίου ήρθε μετά την ανακοίνωση ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού ιατρικού συμβούλου στις ΗΠΑ ότι περίπου 200.000 άνθρωποι στη χώρα θα μπορούσαν να πεθάνουν εξαιτίας της επιδημίας Covid-19.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι σε ελεύθερη πτώση χάνοντας άνω του 50% καθώς επεκτείνεται το lockdown στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα χαθεί έως το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής. Οι traders πιστεύουν ότι τα αποθέματα μπορεί να αγγίξουν τα 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για ιστορικές απώλειες και ακόμη δεν έχουμε δει το τέλος λέει Jason Bordoff πρώην σύμβουλος σε θέματα ενέργειας του Μπαράκ Ομπάμα και ιδρυτής του Center on Global Energy Policy στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές στις εγκαταστάσεις γεώτρησης, σύμφωνα με στοιχεία του Baker Hughes. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία για να καταστεί η Αμερική ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, θα μπορούσε να συρρικνωθεί μέχρι και τα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2021, από περίπου 13 εκατ. βαρέλια σήμερα.

«Οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν (τη νομισματική πολιτική) και οι κυβερνήσεις προσφέρουν πακέτα τόνωσης της οικονομίας, αλλά πρόκειται μόνο για μέτρα στήριξης και όχι για μία ριζική αντιμετώπιση», δήλωσε αναλυτής της Rakuten Securities. «Έως ότου δούμε ενδείξεις για τη λήξη της πανδημίας, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν υπό πίεση» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι το βασίλειο δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον να σταματήσει την κατρακύλα των τιμών, που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% φέτος. Με την παγκόσμια ζήτηση να προβλέπεται τώρα ότι θα βουλιάξει στα 15 ή 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αναλυτές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας μειώσεις της παραγωγής και όχι μόνο από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ.