Βουτιά της τάξης του 30% καταγράφει η μετοχή της Virgin Orbit, μετά την αποτυχία της εταιρείας να φέρει εις πέρας την πρώτη διεθνή εκτόξευση, την πρώτη εκτόξευση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την πρώτη εμπορική εκτόξευση από τη Δυτική Ευρώπη. 

Η εταιρεία, η οποία ανήκει στον βρετανικό Όμιλο Virgin του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, επιβεβαίωσε ότι το τροποποιημένο Boeing 747, το οποίο επρόκειτο να στείλει σειρά δορυφόρων στο διάστημα, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή του. 

Παρότι η εκτόξευση από το διαστημοδρόμιο ήταν επιτυχημένη, με το αεροσκάφος να φθάνει στο επιθυμητό ύψος, περίπου 30 λεπτά αργότερα υπήρξε μια «ανωμαλία» και οι εννέα δορυφόροι δεν κατάφεραν να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της Virgin Orbit στο Χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης υποχώρησε κατά 8,5% το βράδυ της Δευτέρας, ενώ με μεγάλες απώλειες αναμένεται να ξεκινήσει και στη σημερινή συνεδρίαση. Είναι ενδεικτικό ότι τα προσυμβόλαια δείχνουν μια πτώση κατά τουλάχιστον 22%.  

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει όλα τα δεδομένα, προκειμένου να εντοπίσει την πηγή της αποτυχίας. Γνωστοποίησε δε, ότι τόσο το αεροσκάφος όσο και το πλήρωμα επέστρεψαν με ασφάλεια στη νοτιοδυτική Αγγλία.  

Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω αποστολή ήταν η δεύτερη αποτυχημένη σε σύνολο έξι εκτοξεύσεων από τη Virgin Orbit.  Μέσα στο 2022, η εταιρεία πραγματοποίησε μόλις δύο δοκιμές, παρά τις προβλέψεις για τέσσερις έως έξι.

Στα τέλη του γ’ τριμήνου, η Virgin Orbit διέθετε ρευστότητα 71,2 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Ρίτσαρντ Μπράνσον επένδυσε ακόμη 25 εκατ. δολάρια μέσα στο δ’ τρίμηνο. 

Διαβάστε επίσης

Ο Σκέρτσος, ο εθνικός διαφημιστής(2), οι συμβάσεις του Καραμανλή, οι Ισραηλινοί στην Αθήνα και ένα ερώτημα για τον Πλεύρη

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι ένας γίγαντας στο σταυροδρόμι των ηπείρων

Μοναδικό: Αυτή είναι η ναυτιλιακή που δίνει bonus μισθούς 50 μηνών στους εργαζομένους της