Κατρακυλούν σήμερα Τρίτη, οι τιμές του αργού πετρελαίου διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, υπό τον φόβο των επενδυτών για παγκόσμια ύφεση και περιορισμό της ζήτησης, υπερισχύοντας έτσι των εκτιμήσεων για νέα προβλήματα στην προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI υποχώρησαν έως και 8,3% στα 99 δολάρια το βαρέλι. Ομοίως, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου μπρεντ κινείται με απώλειες 11 δολαρίων ή 9,8%, βλέποντας την τιμή του να υποχωρεί στα 102,4 δολάρια το βαρέλι.

«Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αγωνίζεται προκειμένου να διαφύγει από την τρέχουσα υφεσιακή δυσφορία καθώς η αγορά μετακινείται από τον πληθωρισμό στην οικονομική απόγνωση» ανέφερε αναλυτής της SPI Asset Management.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Citi προειδοποίησε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να καταρρεύσει στα 65 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους και στα 45 δολάρια ως το τέλος του 2023 αν σημειωθεί παγκόσμια ύφεση.

«Για το αργό, τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο γίνεται αρνητική μόνο στις χειρότερες παγκόσμιες υφέσεις» έγραψαν σε σημείωμα στις 5 Ιουλίου αναλυτές της Citi. «Αλλά οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν σε όλες τις υφέσεις σχεδόν σε επίπεδα οριακού κόστους» πρόσθεσαν.

Στο ίδιο κλίμα της απαισιόδοξης εκτίμησης της Citi για την αγορά πετρελαίου, κινήθηκαν και άλλες επενδυτικές όπως η Goldman, όπου έχει ορίσει την πρόβλεψη της τιμής στα 140 δολάρια, ενώ η JPMorgan έκανε «εφιαλτική» εκτίμηση έως και τα 380 δολ. το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development: Πώς αντιμετωπίζει το ρίσκο 25ετίας του mega project των 8 δισ. στο Ελληνικό

Πώς στέκεται η Ελλάδα στη νέα παγκόσμια επενδυτική καταιγίδα

JP Morgan: Παραμένει «φθηνό» το ελληνικό Χρηματιστήριο