Αγορές

Ξανά στα όρια του 2% το ελληνικό 10ετές

  • Σμαρώ Μακροπούλου


«Βουτιά» 15 μονάδων βάσης για τον ελληνικό τίτλο - Πτώση 7,85% και στο 5ετές - Στο επίκεντρο οι συναντήσεις της νέας κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών

Βουτιά καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων την Πέμπτη, με το βλέμμα της αγοράς να στρέφεται στις συναντήσεις της νέας κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο του Economist.

Το 10ετές ομόλογο καταγράφει πτώση 15 μονάδων βάσης, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,08%.

Μεγάλη πτώση καταγράφει και το ελληνικό 5ετές, η απόδοση του οποίου υποχωρεί κατά 7,85%, στο 1,1%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ανοίξει τα χαρτιά του και έχει δώσει στους τεχνοκράτες των δανειστών τα απαραίτητα στοιχεία για το σύνολο των παρεμβάσεων που σχεδιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να εκφράσουν τις θέσεις τους μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες.

Όπως έγραφε νωρίτερα και το πρακτορείο Bloomberg, εάν παρατηρήσει κανείς την Ελλάδα, την πρωταγωνίστρια της κρίσης του ευρώ, όπου οι αποδόσεις των 10 ετών έφτασαν το 40% το Μάρτιο του 2012 όταν υπήρχε μια προσωρινή κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού (σημειώνεται ότι ο ίδιος ρητόρευε στις Κάννες λίγες μέρες πριν παραιτηθεί).

Την Τρίτη, μόλις εννέα ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή του της Νέας Δημοκρατίας πούλησε 7ετή ομόλογα με επιτόκιο κάτω του 2%. Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας αποδίδει τώρα 2,08%, κάτι που ελάχιστα υπερβαίνει το αμερικανικό αντίστοιχο που αποτελεί σημείο αναφοράς (2,05%), παρόλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε αρνητικά επιτόκια νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, σελίδα και επίπεδα αλλάζει και το χρηματιστήριο, καθώς απομακρύνεται απο τις 860 μονάδες σημειώνοντας νέα άνοδο 0,85%, φανερώνοντας ότι η τάση στο χρηματιστήριο έχει αλλάξει οριστικά.