(last update 16.52) Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ -των λεγόμενων Big Tech– καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου προκαλούν απογοήτευση στους αναλυτές, δίνοντας συνέχεια στο φετινό sell off των 5,5 τρισ. δολαρίων. 

Microsoft, Alphabet και Texas Instruments δημοσίευσαν το βράδυ της Τρίτης τα επικαιροποιημένα τριμηνιαία μεγέθη τους, τα οποία κινήθηκαν αισθητά κάτω των προβλέψεων της αγοράς, αντανακλώντας τις αυξανόμενες πιέσεις σχεδόν στα… πάντα. Από τους εταιρικούς προϋπολογισμούς και τις διαφημιστικές δαπάνες έως την έλλειψη μικροτσίπς και ημιαγωγών.  

Δεν είναι τυχαίο ότι τα συμβόλαια του τεχνολογικού Nasdaq 100, λίγο μετά την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street, υποχωρούν κατά τουλάχιστον 150 μονάδες ή κατά 1,5%, καταγράφοντας ένα πτωτικό άνοιγμα στις 11.000 μονάδες. Κι αυτό παρά το +2,2% της Τρίτης.  

Nasdaq 100 futures reversed gains after slew of disappointing earnings

Η ανησυχία, όμως, δεν εξαντλείται μόνο στον τεχνολογικό τομέα, καθώς τα αποτελέσματα του Big Tech αποτελούν προάγγελο εξελίξεων και για την ευρύτερη οικονομία. Ιδίως την τρέχουσα περίοδο, κατά την οποία η Federal Reserve, δηλαδή η κεντρική τράπεζα, ετοιμάζεται για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (ήδη τα επιτόκια βρίσκονται στο 3% – 3,25%).  

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σημείο» σχολιάζει η Τζέσικα Αμίρ, αναλύτρια στη Saxo Capital Markets. «Το ισχυρότερο δολάριο θα συνεχίσει να πλήττει τα μελλοντικά εταιρικά κέρδη, σε μια περίοδο κατά την οποία η καταναλωτική ζήτηση είναι πιθανό να υποχωρήσει. Οι πιέσεις παραμένουν στα υψηλότερου ρίσκου assets, όπως η τεχνολογία» εξηγεί, αναλυτικά, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

Βουτιά των εσόδων για Alphabet – Microsoft 

Τα σημάδια της… αδυναμίας είναι διάχυτα. Η Microsoft ανακοίνωσε τις χειρότερες τριμηνιαίες πωλήσεις των τελευταίων πέντε ετών, επικαλούμενη ως δικαιολογία την εκτίναξη της αξίας του δολαρίου, τη βουτιά της ζήτησης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα μειωμένα διαφημιστικά έσοδα. Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις της Alphabet, μητρικής της Google, κινήθηκαν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο μετοχές υποχωρούν σήμερα κατά περίπου 8%.  

To sell off, όπως είναι εύλογο, επεκτείνεται και στις υπόλοιπες τεχνολογικές εταιρείες, με την Amazon να χάνει περίπου 5% στην προ-αγορά της Wall Street. Meta (Facebook) και Pinterest εμφανίζουν πτώση άνω του 4%, ενώ η μετοχή της Datadog χάνει 7%, της Snowflake 5% και της Salesforce 3%.  

Από τις αρχές του έτους, ο Nasdaq 100 παρουσιάζει σωρευτικές απώλειες άνω 28%, οδεύοντας προς τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008. Δηλαδή τα τελευταία 14 χρόνια. Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον πληθωρισμό και στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fed, κάτι το οποίο υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης και της καταναλωτικής ζήτησης.  

Οι προοπτικές προσλαμβάνουν περαιτέρω αρνητική έκφανση και εξαιτίας των αναταράξεων στην αγορά των ημιαγωγών – μικροτσίπς, η οποία ακόμη και σήμερα προσπαθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της πανδημικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, ανησυχία εγείρεται κι από την ολοένα και εντονότερη «διαμάχη» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία «ξεδιπλώνεται» και στο τεχνολογικό πεδίο.  

Ας σημειωθεί ότι μετά το αποψινό κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, είναι η σειρά της Meta να δημοσιεύσει τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν οι Amazon και Apple.  

Διαβάστε ακόμη:

Τα χρυσά διαμερίσματα του Hilton, οι προσφορές για ΛΑΡΚΟ, η νέα κίνηση του Ευτύχη Βασιλάκη και η βοήθεια του μεγάλου αδελφού στην Coca Cola 3E

Μύκονος: Το «πριγκιπικό» ακίνητο στα Ματογιάννια ξανά στο σφυρί (pic)

To top 20 των ξένων που θέλουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα (πίνακες)