Ξέμειναν από καύσιμα οι αγορές – 5ήμερο πτωτικό σερί στις ΗΠΑ, σε χαμηλό 20μηνών το ευρώ – Πληθαίνουν τα μαύρα «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, εν μέσω απογοητευτικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη – Στα ασφαλή καταφύγια σπεύδουν οι επενδυτές: Κέρδη σε ομόλογα, χρυσό και γιεν

 

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία «βουτιά» από το Δεκέμβριο κατέγραψαν οι μετοχές παγκοσμίως, αρχής γενομένης από τη Wall Street, η οποία αποχαιρετά τη χειρότερη εβδομάδα του έτους.

Οι αμερικανικοί δείτκες υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, κλείνοντας έτσι μια ολόκληρη εβδομάδα στο «κόκκινο», κάτι που είχε να συμβεί πολύ καιρό και που ,αν μη τι άλλο, θορυβεί τους ήδη προβληματισμένους επενδυτές.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχασε το ψυχολογικό φράγμα των 500 μονάδων, με τις αναδυόμενες αγορές να υποχωρούν σε χαμηλό δύο μηνών. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατρακύλησε κατά 1,4% σε επίπεδο εβδομάδας.

stockssink.png

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,09% στις 25.450 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2% στις 2.743 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες 0,18%, στις 7.408 μονάδες.

Την ίδια ώρα τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα (Treasuries) βρέθηκαν σε υψηλό 2μηνών, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν (111,16 USD/JPY). Ο χρυσός σκαρφάλωσε επίσης μια ανάσα πριν τα 1.300 δολ/ουγγιά, με ράλι 1% που έσβησε τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Ήπια πτώση στο πετρέλαιο που δείχνει να σταθεροποιείται τον τελευταίο μήνα με αργό και Brent στα 56 και 65,67 δολ/βαρέλι αντίστοιχα.

spstocks.png

Τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία πληθαίνουν επικίνδυνα. Χθες ο Μάριο Ντράγκι παραδέχθηκε την σημαντική οικονομική επιβράδυνση της ευρωζώνης, και προανήγγειλε χαλαρή νομισματική πολιτική (ό,τι έκανε ως τώρα δηλαδή) προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.

Να σημειωθεί ότι τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλαν το ευρώ σε απότομη βουτιά, σε χαμηλό 20 μηνών, κάτω από το 1,1189 EUR/USD, αν και σήμερα το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 1,12.

Το πρόβλημα είναι ότι εργαλεία όπως QE και η εισαγωγή ενός τρίτου γύρου TLTROs αποτελούν όπλα «έκτακτης ανάγκης» που υποτίθεται χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσεων ή μετά από αυτές. Εφόσον αυτή τη στιγμή ο πλανήτης δε διανύει οικονομική κρίση, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα (αλλιώς τι θα κάνουμε όταν υπάρξει πραγματικό πρόβλημα;) Εκτός κι αν μια κρίση βρίσκεται πιο κοντά από όσο νομίζουμε…

Το γεγονός παραμένει ωστόσο: Το τραπεζικό, και ειδικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό, σύστημα είναι εθισμένο σε χαλαρές νομισματικές πολιτικές όπως QE και οι επενδυτές φοβούνται πως τα πράγματα είναι υπερβολικά ρευστά…

Ταυτόχρονα οι αγορές έχουν ξεμείνει από στηρίγματα. Τα -ομολογουμένως καλά- εταιρικά αποτελέσματα των περισσότερων αμερικανικών εισηγμένων τροφοδότησαν την άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, όμως το ράλι δείχνει να ξεφουσκώνει.

Ο Τραμπ προσπάθησε να ρίξει κι άλλο κάρβουνο στη μηχανή, λέγοντας πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κίνα προχωρούν και πως έπεται νέο ράλι στις αγορές, ωστόσο οι επενδυτές δε βλέπουν κάτι χειροπιαστό, μια ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες και έως τότε δε φάινονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν περισσότερα σε μετοχές που θεωρήθηκαν υπεραγορασμένες ήδη από το 2018.

worstweek.png

Εν τω μεταξύ, το ήδη αρνητικό κλίμα επιβάρυναν και μια σειρά από απογοητευτικά μάκρο.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν πως τον Φεβρουάριο του 2019 δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ οι λιγότερες θέσεις εργασίας σε διάστημα 17 μηνών, σε μία ένδειξη που θα μπορούσε να εγείρει φόβους για μια απότομη επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 20.000 τον περασμένο μήνα, ο μικρότερος ρυθμός αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,8%, από 4% τον προηγούμενο μήνα.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 180.000, αλλά μια μικρότερη μείωση της ανεργίας, στο 3,9%.

Από την άλλη, θετικά ήταν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών, που κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο του 2019, καθώς ανέκαμψαν οι κατασκευές των μονοκατοικιών μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες πτώσης.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18,6%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,230 εκατ. κατοικιών τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια μικρότερη αύξηση στα 1,197 εκατ.

Πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Κίνας, που ενέτειναν τους φόβους για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν μια ετήσια «βουτιά» στις εξαγωγές της Κίνας κατά 20,7% για τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από ετήσια άνοδο 9,1% τον Ιανουάριο.
Όσον αφορά τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, σημειώθηκε πτώση 16,2%, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές από την Ουάσιγκτον υποχώρησαν κατά 28,6%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, και συγκεκριμένα στα 14,72 δισ. δολ
.
Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα 4,12 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σχέση με τα 39,16 δισ. δολ. του Ιανουαρίου.