Με μεγάλες απώλειες έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, έπειτα από πολλές και έντονες διακυμάνσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της Fed για αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε κατά 522 μονάδες ή 1,7% στις 30.183,71 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,71% κλείνοντας στις 3.789,90 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίστηκε κατά 204,86 μονάδες, κλείνοντας στις 11.220,19 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο S&P 500 υποχώρησε τουλάχιστον κατά 8% τον περασμένο μήνα και καταγράφει πτώση 18% για το 2022, ενώ ο Dow Jones μετράει σωρευτικές απώλειες άνω του 16%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κέρδη, τα οποία διατηρήθηκαν μέχρι τις ανακοινώσεις της Fed, μετά τις οποίες οι τρεις δείκτες σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, με τον Dow Jones να χάνει σε λίγα λεπτά 266 μονάδες ή 0,87% και τους S&P 500 και Nasdaq να διολισθαίνουν κατά 0,86% και 1% αντίστοιχα.

Η Fed προχώρησε στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της, κατά 75 μονάδες βάσης, γεγονός που ανεβάζει τα επιτόκια στο εύρος του 3% – 3,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για νέα αύξηση με στόχο τη συγκράτηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς δίνεται σήμα για συνέχιση των αυξήσεων, με προβλέψεις που δείχνουν άνοδο των επιτοκίων στο 4,4% μέχρι τα τέλη του 2022 και στο 4,60% το 2023.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, και τόνισε ότι «θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων».

Επισήμανε δε ότι η στάση του από το συνέδριο στο Τζάκσον Χολ δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει μείωση στα επιτόκια μέχρι να υπάρξουν «ακλόνητα στοιχεία» ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Εξάλλου, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της Fed, η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2007. Τις τελευταίες μέρες οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί καθώς οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική πολιτική, κρατώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,51%. Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο σημείωσε πτώση 1% μετά τις ανακοινώσεις της Fed, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 0,7%, στα 1.682 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο ταμπλό, η μετοχή της General Mills έκλεισε με άνοδο σχεδόν 6%, ενώ κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές της αμυντικής βιομηχναίας, μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής, οι οποίοι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης πλήττονται περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις: Η Fed προχωρά σε νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Άννα Αγγελικούση: Ενίσχυσε τον στόλο της Pantheon Tankers με τρία ακόμη δεξαμενόπλοια (pics)

Ερντογάν: Τι φοβάται για τις εκλογές στην Τουρκία – Οι εκτιμήσεις και οι ημερομηνίες (vid)