Εξαιρετικά «φτωχός» έχει καταστεί φέτος ο κλάδος των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές, το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος να υπονομεύουν την ελκυστικότητα της βρετανικής αγοράς. 

Από τις αρχές του έτους, μόλις 40 εταιρείες έχουν εισέλθει στην κύρια και εναλλακτική αγορά του Λονδίνου. Ένας αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις 123 του 2021. Την ίδια ώρα, μέσω των IPOs, έχει αντληθεί 1 δισ. στερλίνες, με το σχετικό ποσό να είναι μειωμένο κατά τουλάχιστον 90% σε σχέση με πέρυσι.  

Φυσικά, τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα, η οποία συναντάται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία επίσης έχει υποστεί τεράστια κάμψη (κατά 66%) στις νέες εισαγωγές.  

Όμως, η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο καμία IPO δεν ξεπέρασε το 1 δισ. στερλίνες. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη είχαμε την άντληση 19,5 δισ. ευρώ από την Porsche στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.. 

Η αδύναμη επίδοση του Λονδίνου, σύμφωνα με το CNBC, ενδεχομένως εξηγείται από την πολιτική αστάθεια της χώρας, το χάος στην αγορά των κρατικών ομολόγων, των προβλέψεων για μεγάλη και μακρά ύφεση, καθώς και των διαρκών μπρος-πίσω στα θέματα του Brexit.  

«Η πλημμύρα IPO του 2021 έχει μετατραπεί φέτος σε ξηρασία, καθώς οι αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες και η αίσθηση των επενδυτών περί μιας επικείμενης “τέλειας καταιγίδας” έχουν κλείσει την αγορά IPO» τονίζει η Σβετλάνα Μαριότ, στελέχους της KPMG.  

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα νέων εισαγωγών τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως εκτοξεύθηκε το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, χάρη στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και του διαρκούς ράλι στις μετοχές.  

Όμως, αυτές οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν αισθητά τα επιτόκια, κάτι το οποίο επιδρά αρνητικά στις μετοχές και υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας.  

Δεν είναι τυχαίο ότι όσες βρετανικές εταιρείες έκαναν χρηματιστηριακό «ντεμπούτο» μέσα στο 2021, σήμερα βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους σε επίπεδα χαμηλότερα της αρχικής εγγραφής.  

Διαβάστε επίσης

Η βαθιά ανάσα του Μαξίμου, το κληρονομικό χάρισμα, οι μνηστήρες της Καλαμάτας και το καζίνο Πηλαδάκη

Shein: Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία των 40 δισ. δολ. που «τράνταξε» την παγκόσμια μόδα

Ανταρκτική: Η συναρπαστική διαδρομή προς το απόλυτο ταξίδι μιας ζωής