Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,25% στις 827,06 μονάδες. Έχασε όμως σχεδόν όλα τα πρωινά κέρδη όπου ο Γενικός δείκτης έφτασε μέχρι τις 833 μονάδες και στο +0,94%, με την αγορά να δυσκολεύεται σήμερα να ξεπεράσει τις 835 με 840 μονάδες, ένα επίπεδο που εάν ξεπεραστεί θα την κατευθύνει στην περιοχή των 900 μονάδων από όπου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η αγορά από τις αρχές του μήνα στηρίζεται από τον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος μετά από ένα δίμηνο απουσίας επιχειρηματικών νέων ξεκίνησε μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα που έχουν καταληκτικό χαρακτήρα. Με την Alpha Bank να προχωρά επίσημα πλέον στην τιτλοποίηση του Galaxy έχοντας αντλήσει ταυτόχρονα 500 εκατομμύρια ευρώ, την Εθνική Τράπεζα να είναι ένα βήμα πριν την συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC και παράλληλα να προχωρά την τιτλοποίηση Frontier ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση ενώ από την μεριά του κράτους.

Με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για λιγότερη ύφεση το 2020 σε σχέση με την πρώτη πρόβλεψη η αγορά περιμένει την πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, στις οποίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες καθυστερήσεις σε δάνεια, ύστερα από τη λήξη του προγράμματος αναστολής δόσεων και μεγάλων ρυθμίσεων κατά το 2020.

Προς το παρόν οι αποκλίσεις αυτές θεωρούνται ότι κινούνται εντός των προβλέψεων, δεδομένων των συνθηκών. Ωστόσο, την υπό έλεγχο εικόνα, ύστερα από γενναίες ρυθμίσεις 45 δισ. σε ένα έτος, τη χωρίζει μια λεπτή γραμμή μέχρι το νέο κύμα κόκκινων δανείων, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας και της αβεβαιότητας.

Από την άλλη, ένας σημαντικός καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο, που εξετάζει η κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη καλλιεργεί μια κάποια αισιοδοξία ότι η «πληγή» της πανδημίας δεν θα επηρεάσει και τόσο την οικονομία από το δεύτερο τρίμηνο του έτους (το πρώτο είναι επίσης σχεδόν χαμένο), απειλώντας όλο και λιγότερο το ταμειακό «μαξιλάρι» της χώρας.

Όπως έχουν άλλωστε επισημάνει σχεδόν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, η παρουσία του μεγάλου ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας, λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημείωσε κέρδη 0,07% και έκλεισε στις 1.985,14 μονάδες ο Φουρλής σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με 2,21% και ακολούθησε η Motor Oil με 2,05% ενώ με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν η ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς. Ήπιοα ανοδικά ακολούθησαν η Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, JumboAegeanEurobank, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ. Σε αρνητικό έδαφος ο ΟΠΑΠ, Τιτάνας, Λάμδα, Σαράντης, Μυτιληναίος, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 25,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 591 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε ακόμη:

Πού βρίσκονται τώρα τα ενοίκια γραφείων σε βασικούς οδικούς άξονες της Αθήνας

Κτήμα Καμπά: Η χαμένη ευκαιρία του Μπουτάρη και το «μικρό Ελληνικό» της Ελλάκτωρ

Έρευνα: Το λιμάνι του Πειραιά ενισχύει τη θέση του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό