Το 2024 (MMXXIV) αρχίζει τη Δευτέρα 1/1, κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Είναι το 2024ο έτος της ονομασίας Κοινή Εποχή (CE) και Anno Domini (AD), το 24ο έτος της 3ης χιλιετίας, το 24ο έτος του 21ου αιώνα και το 5ο έτος της δεκαετίας του 2020. Πέραν των ηχηρών συστάσεων, το 2024 είναι η επόμενη χρονιά από το 2023 το οποίο αφήνουμε πίσω μας – και δεν στεναχωριόμαστε καθόλου για αυτό.

(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Το 2023 ήταν άλλη μια χρονιά κατά την οποία η χαρά κοντραρίστηκε με τη λύπη για το ποια θα είναι πρώτο όνομα στη μαρκίζα. Ανάλογα με το ποιους θα ρωτήσεις για να σου απαντήσουν πώς κυμάνθηκε το ισοζύγιο «ευδαιμονία-δυστυχία», θα σου δώσουν και διαφορετική απάντηση. Αλλοι έχουν να θυμούνται μόνο δάκρυα και οιμωγές, άλλοι επιλέγουν να κρατούν τα όσα έφεραν χαμόγελα στα πρόσωπά τους. Όπου εάν το καλοσκεφτείς, κυνικότατα, κάθε χρόνο το ίδιο συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι, πέραν της αισιοδοξίας ή του πεσιμισμού του καθενός, πως το 2023 ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να γράψω απολογισμό, αλλά πολύ εύκολα στο μυαλό μου έρχονται πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, θάνατοι και γενικότερα βία, πολλή βία. Από πάνοπλους στρατιώτες, μέχρι παιδιά – επειδή ίσως κάποιοι δεν έχουν, πια, στο νου τους το παιδί. Οσο θυμάμαι τα όσα ζήσαμε το 2023, μου έρχονται εικόνες που σφίχτηκε το στομάχι μου και πόνεσε η καρδιά μου. Εδώ, κάποιος κυνικός, με την αλήθεια που εμπεριέχει η κυνικότητα, θα πει «όλα όσα είδαμε πάνω-κάτω συμβαίνουν κάθε χρόνο». Και το κακό είναι πως, δυστυχώς, έχει δίκιο.

Ο μόνος λόγος για να θυμηθείς τα όσα έζησες τη χρονιά που έφυγε, είναι για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό απέναντι σε εκείνα που κλήθηκες, προσκλήθηκες ή προκλήθηκες να διαχειριστείς. Το πώς, δηλαδή, στάθηκες απέναντι στα γεγονότα τα οποία επιζητούσαν τη δική σου παρέμβαση για να πάνε παρακάτω, πόσα «όχι» είπες και πόσες καταφατικές απαντήσεις έδωσες και εάν, τελικά, έπρεπε να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις. Εντελώς κυνικά, τώρα πια, τίποτα από όσα έγιναν δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά αποτελούν μια καλή διδαχή για την επόμενη φορά που θα πρέπει να σταθείς στο ανάλογο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό πρέπει να είναι το πρότζεκτ που θα πρέπει να ετοιμάσεις για το 2024 – η δωρεάν συμβουλή της ημέρας.

Ετσι κι αλλιώς, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει και φέτος από Σαμόα μεριά και Κιριμπάτι, όπου και φέτος σηματοδοτεί το καινούριο, αφού -έτσι κι αλλιώς- κάθε χρονιά τα ίδια τάζει. Δηλαδή, εάν αφαιρέσεις την εκάστοτε χρονολογία, το νέο έτος καταφθάνει πάντα με νέες προσδοκίες, λούζεται με το φως των πυροτεχνημάτων, αλλά και μένει άναυδο μπροστά στις προβλέψεις που τρατάρονται για τις ευχές – εξίσου εντυπωσιακά και τα τρία. Οι νέες προσδοκίες, αντίστοιχα, κουβαλούν μέσα τους την ελπίδα για κάτι καλύτερο στις ζωές μας, τα πυροτεχνήματα έχουν αναλάβει να «τρομάξουν» με τους ήχους τους το κακό -όπως και να μετουσιώνεται αυτό- ενώ οι πολύχρωμες λάμψεις στον αέρα από τα βεγγαλικά έρχονται για να φωτίσουν όλα τα «σκοτεινά» και τα μίζερα για τις επόμενες ημέρες του δίσεκτου 2024. Μια χρονιά όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κηρύξει ως το… «Διεθνές Έτος Καμηλοειδών»!

Το 2023 φεύγει και πολλοί, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θέλουν να το ξεχάσουν, να το αφήσουν πίσω. Αυτό θα κάνουμε έτσι κι αλλιώς, όπου και πάλι ο καθένας μας -από επιλογή- θα κρατήσει ή θα αφήσει πίσω του στιγμές και διδάγματα. Το ίδιο θα συμβεί και με το 2024, νομοτελειακό είναι αυτό, το οποίο εύχομαι να περάσει και να αφήσει πίσω του χαρές να θυμόμαστε, χωρίς τοξικότητα και, βασικά, δίχως άκρατη και αλόγιστη κυνικότητα.

Καλή χρονιά!