Το δίκτυ προστασίας που χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση αποδείχθηκε αποτελεσματικό και, σε μεγάλο βαθμό, ανέστειλε προσωρινά τις ζημίες που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η κρίση.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν τώρα ταχύτατα, η οικονομία σταδιακά ανοίγει, ενώ ο τουρισμός φαίνεται πως θα επιστρέψει από τις 15 Ιουνίου και μετά. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων (που θα αποσύρονται σταδιακά όσο πλησιάζουμε στην επιστροφή στην κανονικότητα) συγκαλύπτουν το πραγματικό πλήγμα της οικονομίας από την πανδημία.

Κάπου όμως προς Σεπτέμβριο – Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις, με την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως (κατά την ΤτΕ) σε υπηρεσίες διαμεσολαβητικού χαρακτήρα και σε κλάδους εντάσεως εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης. Ασφαλής εκτίμηση για το εύρος των συνεπειών ακόμη δεν μπορεί να γίνει ακόμη.

Η δεύτερη τάση που θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία είναι τα όσα διαδραματίζονται αυτό το διάστημα στις τράπεζες. Σε όλες τις μεγάλες τράπεζες επικρατεί πυρετός για τα δάνεια των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Ξεσκονίζουν» τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες κατά κλάδο, εξετάζουν τη στρατηγική του καθενός, τις ανάγκες κ.λπ. σε σχέση με νέα επενδυτικά προγράμματα. Οι επαφές τραπεζών – επιχειρηματιών για τα 26 δισ. ευρώ δάνεια είναι συνεχείς.

Το τραπεζικό σύστημα καλείται να μοχλεύσει και να κατευθύνει στην ιδιωτική πρωτοβουλία τα κεφάλαια του Ταμείου, τα οποία λόγω και της ίδιας συμμετοχής των επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι στο σύνολό τους μπορεί και να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.

Αν ο αριθμός των πτωχεύσεων από την πανδημία δεν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις που θα υπονομεύσουν το τραπεζικό σύστημα, οι δύο αυτές δυνάμεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε ήπιους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και θα την απογειώσουν το 2022.