Τελικά, τίποτα στη ζωή και πολύ περισσότερο στην οικονομία δεν είναι σίγουρο, ευθύγραμμο ή μαύρο – άσπρο. Χθες η ΕΛΣΤΑΤ -με την ανακοίνωση για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου που, όπως πιστεύαμε, θα ήταν το ισχυρό ατού της οικονομίας, λόγω της θεαματικής πορείας του τουρισμού- μας προσγείωσε ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα. Η αύξηση στο τρίμηνο ήταν μόλις 2,8%, γεγονός που προοιωνίζει μειωμένες προσδοκίες για κλείσιμο της χρονιάς με ανάπτυξη πέριξ του 6%, που πλέον θα είναι χαμηλότερα. Και μάλιστα αυτή η μέτρηση έριξε από τα σύννεφα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που είχε κάνει τους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προέκυπτε και θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε παροχές. Όπως, για παράδειγμα, την αύξηση των συντάξεων που -με βάση τον μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη- ανακοινώθηκε πως θα φθάσει στο 7,75%.

Προφανώς μιας και ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση δεν μπορεί τώρα να κάνει πίσω, δεδομένου μάλιστα πως σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές και μια τέτοια αθέτηση θα της δημιουργούσε τεράστιο πολιτικό κόστος. Δημιουργεί όμως, όπως και να το κάνουμε, πρόβλημα στους σχεδιασμούς για ευρύτερες παροχές και στήριξη των δοκιμαζόμενων από την ακρίβεια πολιτών.

Από την ΕΛΣΤΑΤ, αποδίδουν την κάτω των προσδοκιών εξέλιξη στο ΑΕΠ, στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα που ξεκίνησαν από την 1η Ιουλίου και ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και στην ουσία εξουδετέρωσαν την ευεργετική συμμετοχή των τουριστικών εσόδων στην ανάπτυξη.
Και να σκεφτεί κανείς πως ουσιαστικά μόλις τώρα μπαίνουμε στα πολύ δύσκολα του χειμώνα. Ήδη, με τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη η τιμή τόσο του φυσικού αερίου όσο και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος στις προθεσμιακές αγορές έχουν εξακοντισθεί στα ύψη και οι τιμές του Ιανουαρίου προδιαγράφουν το σκηνικό που όλοι φοβόμασταν.

Το ερώτημα πλέον που απασχολεί όλους είναι κατά πόσο θα μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να στηρίζει οριζόντια με επιδοτήσεις την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Αν υπάρχει δηλαδή ασφαλές απόθεμα για συνέχιση της στήριξης ή αν θα πρέπει να επανεξεταστούν κάποιες από αυτές τις επιδοτήσεις για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών. Από την άλλη, κοντοζυγώνουν και οι εκλογές κι είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση να κάνει αποκλεισμούς που θα έχουν άμεση επίπτωση στις κάλπες, αλλά δεν μπορεί να αφήσει και την οικονομία να εκτροχιαστεί και να χαθούν όλα εκείνα που με πολύ κόπο και ορθολογική διαχείριση επιτεύχθηκαν.
Χώρια που μετά την ανακοίνωση του έκτακτου επιδόματος των 600 ευρώ στους αστυνομικούς-λιμενικούς άνοιξε η όρεξη για διεκδικήσεις και από άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και προφανώς δεν θα ήθελαν να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια τους στις κάλπες.

Τούτων δοθέντων, γίνεται αντιληπτό πως οι επόμενοι μήνες θα είναι στην κυριολεξία δύσκολοι και εύκολες λύσεις με πλειοδοσία παροχών που θα απειλήσουν να τινάξουν στον αέρα τα πάντα, δεν υπάρχουν.