Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σε αυτή τη δουλειά, πάντα, σε κάθε εκλογική μάχη, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους αναλυτές και τους δημοσκόπους ήταν για την ανεύρεση των αγνώστων x. Εκείνων, δηλαδή, που θα έκριναν το αποτέλεσμα το βράδυ της εκάστοτε Κυριακής. Οι απαντήσεις κάθε φορά ήταν διαφορετικές, εμφορούμενες -κατά βάση- από το κλίμα της εκάστοτε εποχής. Άλλοι ήταν οι λόγοι που κάποιος θα έμπαινε στο παραβάν την εποχή του «βρώμικου ‘89», εντελώς διαφορετικοί στα 00’s.

Τώρα, εν έτει 2023, ένας από τους βασικούς αγνώστους σε αυτές τις εκλογές είναι -και πάλι- οι νέοι, οι οποίοι δεν ξέρουμε το περιεχόμενο που θα έχει το ψηφοδέλτιό τους. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα ξεπεράσουν τους 400.000 εκείνοι που θα κληθούν για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το σύνολό τους, συγκεκριμένα ανέρχεται σε 438.595 άτομα. Αναλυτικά, αυτό το νούμερο αναλύεται ως εξής: Γεννημένοι 2006 (17 ετών) 112.097. Γεννημένοι 2005 (18 ετών) 109.719. Γεννημένοι 2004 (19 ετών) 108.762. Γεννημένοι 2003 (20 ετών) 108.017. Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων το οποίο δεν έχει ψηφίσει ποτέ ξανά και κανείς δεν ξέρει προς τα πού θα κινηθεί. Λογικά, ίσως να μην ξέρουν και οι ίδιοι – και δεν είναι οι μόνοι…

Στην Google υπάρχει ήδη μια ερώτηση η οποία έχει τεθεί: «εκλογεσ 2023 τι να ψηφισω». Έτσι, όλα πεζά, χωρίς τελικό σίγμα στις «εκλογές» και χωρίς τόνους. Δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας οι οποίοι δεν έχουν πειστεί από κανέναν πολιτικό σχηματισμό ότι θα καλυτερεύσει τις ζωές τους εάν γίνει κυβέρνηση και κάπως έτσι παίρνουν τη βοήθεια της τεχνολογίας για να βρουν τη λύση προτού πάνε στο εκλογικό κέντρο. Στο κάτω μέρος της σελίδας, στην ίδια μηχανή αναζήτησης, υπάρχουν και οι συναφείς ερωτήσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον εκάστοτε χρήστη: «τεστ πολιτικης ιδεολογιας – Τι να ψηφισω τεστ – Ποιο κομμα μου ταιριαζει 2023 – Δεν ξερω τι να ψηφισω – Τι να ψηφισω 2023 τεστ – Τι υποστηριζει το καθε κομμα – τι να ψηφισω στις εκλογες – Ποιο κομμα να ψηφισω».

Προφανώς και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, οι αναποφάσιστοι πάντα υπήρχαν και πάντα συμμετείχαν με τον δικό τους ρόλο σε κάθε εκλογική διαδικασία. Εν προκειμένω, τώρα, εν όψει των επόμενων εκλογών στην Ελλάδα, μαζί με τους ψηφοφόρους που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τα συστημικά κόμματα, το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται αυξημένο στις δημοσκοπήσεις και κυμαίνεται από 10 έως 11,6%, ενώ το λευκό/άκυρο υπερβαίνει το 16%. Όπου όπως συμβαίνει κάθε φορά, τα ερωτήματα παραμένουν κοινά. Τι θα κάνουν αυτοί οι πολίτες; Θα επιστρέψουν στην εκλογική τους κοίτη; Θα κάνουν άλλη επιλογή; Θα επιλέξουν την αποχή από τις κάλπες; Έτσι, για άλλη μια φορά, παραμένει άγνωστο το ποια στάση θα κρατήσουν όσοι τοποθετούνται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» και διαθέτουν αντισυστημικά χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, θα εντείνονται τα διλήμματα που θα θέτουν τα κόμματα στο εκλογικό σώμα και ειδικά εκείνα τα οποία αφορούν το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα στην όποια σχετική περιπέτεια.

Κάπως έτσι, είναι προφανές πως τα ζητήματα οικονομίας και της κοινωνικής ατζέντας θα αποτελέσουν τα βασικά κριτήρια που θα προτάξουν όλα τα κόμματα «για να αντιληφθούν οι αναποφάσιστοι κάτοικοι της χώρας πού πρέπει να ρίξουν την ψήφο τους». Η ταλαιπωρημένη μεσαία τάξη αλλά και οι οικονομικά ασθενέστεροι θα λάβουν υποσχέσεις ότι θα ζουν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γη της Επαγγελίας, έχοντας ως μόνο τους μέλημα να ταΐσουν τους λαγούς με τα πετραχήλια και να υφάνουν τα φύκια-μεταξωτές κορδέλες που έλαβαν προεκλογικά.

Αυτή η δεξαμενή με τους αναποφάσιστους δεν είναι εύκολο να αδειάσει, αλλά και ποτέ δεν ήταν, πόσο μάλλον φέτος που οι ψηφοφόροι ίσως είναι περισσότερο υποψιασμένοι από ποτέ – ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι. Το σίγουρο είναι πως μέχρι να έρθει η ώρα να διαβούν το κατώφλι του εκλογικού κέντρου, θα πληθαίνουν οι σχετικές αναζητήσεις στην Google, με το ίδιο ερώτημα, σε διάφορες παραλλαγές: «τι να ψηφισω στις εκλογες 2023;». Έτσι, χωρίς καμία οξεία, αφού τον τόνο στους ψηφοφόρους συνεχίζει να τον δίνει η απογοήτευση από το πολιτικό σκηνικό, ταΐζοντας το ενδεχόμενο για ακυβερνησία και τα όσα δεινά μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα. Και σε αυτή την περίπτωση το χιούμορ μου δεν επαρκεί για να χαμογελάσω με το προτεινόμενο «τεστ πολιτικης ιδεολογιας» ή με την ερώτηση «Ποιο κομμα μου ταιριαζει 2023»…