Η χώρα βγήκε χθες στις διεθνείς αγορές και άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας 10ετούς τίτλου. Το τελικό επιτόκιο καθορίστηκε λίγο κάτω από το 4,35% ενώ οι συνολικές προσφορές των επενδυτών να προσέγγισαν τα 22 δισ. ευρώ. ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ μάλιστα σήκωσαν περισσότερα κεφάλαια, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν 2 έως 3 δισ. ευρώ.

Ήταν μια επιτυχημένη έκδοση όσον αφορά τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, δεδομένης της αυξημένης τη μεταβλητότητας στο διεθνές περιβάλλον, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Εκμεταλλευτήκαμε σωστά τη συγκυρία της πρόσφατης αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης (τον περασμένο Οκτώβριο το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε φτάσει στο 5,1%) ενώ επιπροσθέτως η χθεσινή έκδοση ήταν αναγκαία γιατί ο ΟΔΔΗΧ είχε να βγει στις αγορές ουσιαστικά από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς επέλεξε την προηγούμενη περίοδο της ανόδου των επιτοκίων να “ανοίγει” επιλεκτικά παλαιότερες εκδόσεις.

Όσον αφορά το επιτόκιο 4,35% είναι μια αρκετά καλή επίδοση για χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ιδιαίτερα όταν οι ισχυρές ΗΠΑ δανείζονται στη δεκαετία με 3,5%, η Μ. Βρετανία με 3,4%, η Ιταλία με 4% και η Γερμανία με 2,1%. Εφόσον χθες η ελληνική δεκαετία τιμολογήθηκε με 4,35%, οι ειδικοί εκτιμούν πως ένα επταετές ομόλογο θα απαιτούσε επιτόκιο 3,5-3,75%.

Οπότε πράγματι έχουμε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, η οποία όμως μας φέρνει μπροστά στη νέα πραγματικότητα: Το σημείο αναφοράς για τα επιτόκια και τον κίνδυνο μιας χώρας, το δεκαετές ομόλογο είναι 4,35%, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται από τις αγορές με επιτόκια στην περιοχή του 8%. Το κόστος χρήματος έχει ανέβει ραγδαία και δυστυχώς δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του. Οι αναλυτές προεξοφλούν πως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από 2,5% σήμερα θα ανεβεί 50 μ.β. τον Φεβρουάριο, επιπλέον 50 μ.β. τον Μάρτιο και ίσως ακόμη 25 μ.β. μέσα στον χρόνο. Αν επαληθευτούν οι προαναφερόμενες προβλέψεις, τότε κάποια στιγμή μέσα στο έτος, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 3,5 με 3,75%.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες βάζουν spread επάνω στο βασικό επιτόκιο, οι καλοί δανειολήπτες, όσοι δηλαδή έχουν αψεγάδιαστο ιστορικό συνεργασίας με την τράπεζα και ευρεία πελατειακή σχέση, θα κληθούν να πληρώσουν επιτόκιο μεταξύ 5,75% και 6,5%. Οι υπόλοιποι θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις προσφερόμενες εγγυήσεις και θα επιβαρυνθούν με υψηλότερα επιτόκια.