Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19). Την ίδια στιγμή κάποιοι έγραψαν στα social media «ούτε 600 δεν είναι, μπράβο μας, νικάμε» και άλλα τέτοια σχετικά, τα οποία δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα πιστεύουν ή πως, απλώς, κάνουν ανόητο χιουμοράκι. Επειδή μπορεί τα κρούσματα της Πέμπτης να ήταν «ούτε-καν-600», αλλά ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται στα 147.283. Παράλληλα, 328 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Και κάπου εδώ, οποιοσδήποτε χαβαλεδάκος είναι φαιδρός και φτηνός – χωρίς εισαγωγικά.

Το πράγμα, μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, όταν βλέπεις το timeline σου. Εκεί, ανάμεσα σε «φίλους» που ποστάρουν κείμενα οργής για αυτούς «που μας έκλεισαν στα σπίτια μας, κατέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις μας, ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε», υπάρχουν φωτογραφίες με selfies μέσα σε… αυτοκίνητα! Ο «χ» ή η «χ», θεωρώντας πως κάνει «αντίσταση στο κατεστημένο», χωρίς να έχει κάποιον συγκεκριμένο λόγο, πήρε το αυτοκίνητο και άρχισε τα άσκοπα σουλάτσα στους δρόμους. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεμίζουν οι δρόμοι με αυτοκίνητα, ακριβώς έτσι έχουν κίνηση σήμερα οι περισσότεροι δρόμοι στην Αττική – ένα θλιβερό φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και το 2021, δεν βγαίνουν μόνο εκείνοι που πρέπει, για συγκεκριμένους λόγους, εμφανίζονται και αυτοί που, απλώς, δεν μπορούν να κάτσουν στα σπίτια τους. Θεωρούν, μάλιστα, σύμφωνα με τα ποστ τους, πως «η κυβέρνηση θέλει να μας περιορίσει», ότι «δεν υπάρχει τόσος κίνδυνος, πια, με τον κορωνοϊό» και άλλα τόσα, τα οποία συγκεντρώνουν και πλήθος likes από ακολούθους.

Ναι, το lockdown που ζούμε στην Ελλάδα είναι σαν το Γέτι στα Ιμαλάια: όλοι έχουν ακούσει για αυτό, αλλά κανείς δεν το έχει δει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ζει μέσα από τα social media, ανασαίνει στα timeline μας και στις αναρτήσεις, θυμόμαστε ότι έχουμε καραντίνα μόνο από σχετικά ποσταρίσματα. Αυτό που ζούμε, όχι, δεν είναι lockdown. Με τόση κίνηση στους δρόμους, καλό θα είναι να υπάρχουν και περισσότεροι τροχονόμοι εκεί έξω, για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Όχι, αυτό δεν αποτελεί μια ανεπιτυχή προσπάθειά μου για φλεγματικό χιούμορ, υπαρκτή πρόταση είναι, μαζί με μια ευχή: να μην πληρώσουμε οι υπόλοιποι τις τσάμπα μετακινήσεις κάποιων σε αυτό που ονομάζουμε lockdown, αλλά όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει. Σαν το Γέτι δηλαδή, μη λέμε τα ίδια…