Γνώμες

Ο ανασχηματισμός και τα μυστικά του

  • Φώφη Γιωτάκη


Όπως έχει πει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, η απειλή -δηλαδή, η αναμονή του ανασχηματισμού- ενδεχομένως να είναι πιο ισχυρό μήνυμα από τον ίδιο τον ανασχηματισμό για κάποιους υπουργούς

Υπάρχουν ανασχηματισμοί που καθοδηγούνται από τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν ανασχηματισμοί που καθοδηγούνται από την… απελπισία. Υπάρχουν ανασχηματισμοί που καθοδηγούνται από μελλοντικά σχέδια, όπως είναι οι εκλογές. Και υπάρχουν ανασχηματισμοί που γίνονται γιατί, πολύ απλά, πρέπει να γίνουν!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε μέσα στο 2020 να διαχειρίζεται μια πρωτοφανή κατάσταση με την πανδημία σε συνδυασμό με τον Ερντογάν, που επιχείρησε να δημιουργήσει κρίση με τις κινήσεις στον Έβρο και το Oruc Reis. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, συγκροτήθηκε μια σημαντική συσπείρωση της κοινωνίας, που απέδωσε υψηλά νούμερα δημοφιλίας στην κυβέρνηση.

Επτά μήνες μετά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν υποχωρεί, παρά το δεύτερο απαγορευτικό. Στην κυβέρνηση βλέπουν σαφώς χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει χωρίς να τίθεται ζήτημα για την πολιτική ηγεμονία Μητσοτάκη, σε όλα τα τελευταία γκάλοπ.

Η συζήτηση λίγους μήνες πριν, το περασμένο καλοκαίρι, γινόταν για το κατά πόσο θα ήταν ορθή η κίνηση ενός δομικού ανασχηματισμού. Η συζήτηση αυτή έληξε… άδοξα με κάποιες μόνο διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Καθώς ξεκινά όμως η νέα χρονιά -και η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά της άλλους 30 μήνες διακυβέρνησης- οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε συγκεκριμένους τομείς η αποδοχή της κυβέρνησης είναι χαμηλότερη από εκείνη που θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να καθοδηγείται ή να υποτάσσεται στις δημοσκοπήσεις – ειδικά όταν δηλώνει ότι έχει ένα συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο.

Αυτή τη στιγμή, και μετά ενάμιση χρόνο συνεχούς διαχείρισης πολλαπλών κρίσεων, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να συγκροτήσει το λεγόμενο επιτελικό κράτος με την στήριξη κάποιων υπουργών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους. Αλλά, παράλληλα, έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση της πολιτικής ηγεμονίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχει πει, λοιπόν, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την περίπτωση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, η απειλή, δηλαδή η αναμονή του ανασχηματισμού, ενδεχομένως να είναι πιο ισχυρό μήνυμα από τον ίδιο τον ανασχηματισμό για κάποιους υπουργούς με χαμηλές επιδόσεις. Η εμπειρία βέβαια έχει δείξει ότι όταν πατηθεί η σκανδάλη του ανασχηματισμού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτοτραυματισμού.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, παραμένει η ίδια. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια εξάμηνη περίοδο με μικρά ή μεγαλύτερα lockdown, την τεράστια επιχείρηση εμβολιασμού, τη διαχείριση της οικονομικής διάστασης της πανδημίας και στο… πολύ βάθος, τις αναπόφευκτες διπλές εκλογές, λόγω της απλής αναλογικής. Επομένως, οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση θα πρέπει να απαντούν στα συγκεκριμένα ζητούμενα. Υπό την έννοια αυτή, ο πρωθυπουργός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που συναντούν συχνά προπονητές του ποδοσφαίρου: ξέρουν ποιον να βγάλουν από το παιχνίδι, αλλά δεν τους είναι εύκολο να μαντέψουν με ποιον πρέπει να τον αντικαταστήσουν…