Είναι επιτυχία; Προφανώς είναι – τα εκλογικά τμήματα ήταν μόλις εξακόσια, σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, σύμφωνα με την στατιστική, πήγαν να ψηφίσουν κατά μέσο όρο, 300 άνθρωποι σε κάθε εκλογικό τμήμα. Σύνολο, 180.000, όταν στην πρώτη φάση της εκλογής προέδρου, τον περασμένο Νοέμβριο, εμφανίστηκαν 270.000 άνθρωποι, φίλοι και μέλη.

Η Νέα Δημοκρατία, που έχει τα περισσότερα μέλη ως κομματικός οργανισμός στη χώρα μας, κατέγραψε 130.000 ανθρώπους στις εσωκομματικές κάλπες για το συνέδριο των αρχών του Μαΐου. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κινητοποίησε περισσότερους, παρ’ ότι είναι ένα κόμμα με καταγεγραμμένη εκλογική δύναμη 32 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ.

Βεβαίως, υπήρχε το «τυράκι» της απόφασης για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο – κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για μία μερίδα ψηφοφόρων, αλλά η αλήθεια είναι ότι πίσω από αυτό, υπήρχε μία αδυσώπητη εσωκομματική μάχη για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στους συσχετισμούς στο κόμμα, κάτι που δεν υπήρχε τόσο έντονα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είναι γνωστό, η εξουσία λειτουργεί συγκολλητικά …

Την Κυριακή που μας έρχεται, έχει ανοικτή ψηφοφορία και ο ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα με ένα πρωτότυπο σύστημα, όπου ο καθένας θα μπορεί να εγγράφεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για να λάβει μέρος στην πανηγυρική ψηφοφορία για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κάλπες θα είναι 1.000 – επομένως, αν πάνε κατά μέσο όρο 300 άνθρωποι στην κάθε μία , εκείνοι που θα επανεκλέξουν τον κ. Τσίπρα θα φτάσουν τις 300.000 ψηφοφόρων.

Αν ψηφίσουν στην κάλπη του Αλέξη Τσίπρα 300.000 πολίτες, τότε θα έχει έλθει «ισοπαλία» με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Βεβαίως, στις εντυπώσεις θα έχει κερδίσει κατά κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι οι αριθμοί που μετράνε και όχι το πόσες είναι οι κάλπες που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα.

Θα είναι όμως; Στον ΣΥΡΙΖΑ γράφτηκαν μέχρι τον Μάρτη 61.600 μέλη. Οι δε προβλέψεις μέχρι στιγμής,  δείχνουν ότι η προσέλευση θα απέχει από τον αριθμό των 300 χιλιάδων– αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει τελικά. Θεωρητικά, είναι μάλλον απλό για την – όποια – αξιωματική αντιπολίτευση να κινητοποιήσει 300.000  πολίτες σε 1000 κάλπες, αλλά αυτό μένει να το διαπιστώσουμε.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να «ισοφαρίσει» το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην συμμετοχή, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά στους συσχετισμούς που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, εκείνοι που ενδιαφέρονται για τα εσωτερικά του οποιουδήποτε κόμματος, ήταν και παραμένουν μικρή μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, θα είναι μία προαναγγελία για τις επόμενες εκλογές – αν η «ανοικτή» επανεκλογή του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι λιγότερο ελκυστική ως διαδικασία για τους ψηφοφόρους, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για το δεύτερο κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχει κάνει λάθος στην καμπάνια του, ενόψει των «ανοικτών» εσωκομματικών εκλογών: Αν δεν καταφέρει να κινητοποιήσει παραπάνω ψηφοφόρους, ποιο είναι το νόημα του σλόγκαν «στείλτε τους πίσω τον λογαριασμό»;