Το τελευταίο διάστημα οι τίτλοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν γεμίσει με διαφορετικές παραλλαγές για το ίδιο θρίλερ: «Ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε», «Ο Εγκέλαδος και ο χορός των ρίχτερ». Όπως να γραφεί το θρίλερ, πάντα έχει την ίδια υπόθεση, με θεατές -αλλά και πρωταγωνιστές- όλους εμάς. Είναι αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί, βρίσκεσαι στο σαλόνι του σπιτιού ή στο κρεβάτι σου. Είναι η στιγμή που νιώθεις τα πάντα να κινούνται γύρω σου, τα μπουκάλια στο ντουλάπι αρχίζουν τις κλαγγές με τα ποτήρια, τα φωτιστικά στο ταβάνι συμμετέχουν και αυτά στο ίδιο καρέ όπου ακούγεται μια φωνή, έντρομα συνειδητοποιημένη: «ΣΕΙΣΜΟΣ».

Αμέσως μετά, αν δεν σου έρθουν ειδοποιήσεις στο pc ή στο κινητό σου από sites, ίσως ψάξεις να δεις «πού έγινε;», να μάθεις για το εστιακό βάθος και την έντασή του. Όλα αυτά δεν έχουν και τρελή σημασία, αφού έγινε. Ο Εγκέλαδος -ίσως αποτελεί σύντμηση (έγκειμαι + λας), ο εγκατεστημένος στον στερεό φλοιό της Γης- σκόρπισε, πάλι, υλικές ζημιές, ρωγμές και φόβο. Και ο Εγκέλαδος δεν κουβαλάει μόνο τις δικές μας ιστορίες -π.χ. «την ώρα του σεισμού ήμουν στο κρεβάτι και λογάριαζα τα έξοδά μου πάνω στο μαξιλάρι»- έχει και τη δική του, την οποία δεν ξέρουν πάρα πολλοί – αν και τον επικαλούνται συχνά…

Ο Εγκέλαδος, λοιπόν, στην ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων. Ήταν, λέει, γιος του Τάρταρου και της Γαίας και πρωταγωνίστησε στη Γιγαντομαχία, στην οποία και φονεύθηκε – αν και για τον θάνατό του υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά μία εξ αυτών κατακεραυνώθηκε από τον Δία εναντίον του οποίου κινήθηκε, κατ΄ άλλη φονεύθηκε από τον Σειλινό – ακόλουθο του Διονύσου. Υπάρχει και η τρίτη, η οποία είναι η επικρατέστερη, αλλά και πιο κινηματογραφική: φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία -αφού τον έτρεψε σε φυγή- έριξε εναντίον του τη… Σικελία ή το βουνό Αίτνα, με το οποίο και τον καταπλάκωσε! Όχι, κάντε το σκηνή, για να δείτε το μεγαλείο των μύθων. Ο Εγκέλαδος, λοιπόν, έπειτα από την ήττα του, κινούμενος και στενάζοντας μέσα στον τάφο του προκαλεί εκρήξεις ηφαιστείων, σεισμούς, τραντάζει και αναστατώνει όλη τη Γη. Διάφοροι λαοί έχουν τις δικές τους βερσιόν σε μια μυθολογία με αμέτρητες παραλλαγές, οι οποίες -όλες- επικαλούνται κάποιον μύθο που κυοφορεί ρίχτερ. Και υπάρχει και η επιστήμη, η σεισμολογία

Αυτός ο κλάδος της Γεωφυσικής, λοιπόν, μελετά τα σεισμικά φαινόμενα και έχει συμβάλει -μεταξύ άλλων- στον προσδιορισμό της δομής του εσωτερικού του πλανήτη μας -αλλά και της Σελήνης- στην ανεύρεση γεωλογικών δομών αρχαιολογικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Επίσης, προχωρά στον χαρακτηρισμό επικινδυνότητας για τις περιοχές και στον καθορισμό των προδιαγραφών αντισεισμικού σχεδιασμού των κατασκευών. Όμως, δεν μπορεί να κάνει πρόγνωση για το πότε θα κάνει σεισμό, πόσο δυνατός θα είναι κ.λπ. και αυτό δεν συνιστά αποτυχία των Ελλήνων επιστημόνων: κανείς, πουθενά στη Γη δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος -ξανά μπροστά μας- ούτε καν οι Ιάπωνες που έχουν τα 6 ρίχτερ για δόνηση στο κινητό τους. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό;

Έτσι, όταν βλέπετε κάποιους σεισμολόγους να τσακώνονται σε τηλεοπτικά παράθυρα, η διαφωνία τους δεν έγκειται στο εάν ο επόμενος σεισμός θα είναι 4,7 ρίχτερ ή 4,8. Κάποιοι από αυτούς -είναι δύο, από διαφορετικές «τεκτονικές… πλάκες», για να μπορέσουν να τσακωθούν on air- θα ισχυρίζονται ότι έρχεται μεγάλος σεισμός, ο άλλος θα ουρλιάζει «μην τρομοκρατούμε τον κόσμο», για να του απαντήσει ο πρώτος «εγώ τα είχα πει και για τον σεισμό που έγινε σήμερα». Και όλα αυτά με τον θεατή να παρακολουθεί έντρομος την κουβέντα, προσπαθώντας να μάθει κάτι για αυτό που μόλις βίωσε στο σπίτι του – όπου τον βρήκε, τέλος πάντων, ο Εγκέλαδος. (Όπου το ανέμελο «πού είσαι, ρε Γίγαντα;» -στην κυριολεξία, κιόλας- είναι αδύνατο να ειπωθεί από οποιονδήποτε, την ώρα του σεισμού).

Ας μην τα πολυλογούμε, την ώρα του δυνατού σεισμού μέχρι και κάποιος άθεος επικαλείται (;) κάποια ανώτερη δύναμη για να πάνε όλα καλά και να μην του έρθει το ταβάνι στο κεφάλι, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί οι σεισμολόγοι να τσακώνονται στα κανάλια, σε live μετάδοση. Και, αντιλαμβάνεστε, όταν τσακώνονται οι σεισμολόγοι, ο Εγκέλαδος γελάει. Γιατί αυτός ξέρει πότε θα κάνει, πάλι, τα δικά του και κανείς άλλος δεν μπορεί να το προβλέψει. Αλλά, μάλλον -τελικά- αυτό δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει.
Διαφημίσεις, και επιστρέφουμε…