Τάσος Καραμήτσος

Τα εμβόλια και το Plan B

  • Τάσος Καραμήτσος


H είδηση προκαλεί σοκ, αλλά πιο ξεκάθαρη δεν γίνεται και την είπε σήμερα δίχως δισταγμό -σε δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα»- ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Από τους 200 ηλικιωμένους πολίτες που έχουν διασωληνωθεί, οι 197 δεν είχαν εμβολιαστεί». Με απλά λόγια, στις μεγάλες ηλικίες, από 70 ετών και άνω, όσοι διασωληνώνονται -και δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό χάνουν τη ζωή τους- δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Η διαπίστωση αυτή του πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την έκκληση που ο ίδιος απευθύνει προς τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν για να γλιτώσουν τη ζωή τους είναι αυταπόδεικτη ήδη σε δύο χώρες.

Η Βρετανία, μετά την καταστροφική εμπειρία που είχε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας με διπλάσιους νεκρούς (περί τις 127.000) απ’ ό,τι άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, ανακοίνωσε ότι από αύριο μπαίνει σε φάση ανοσίας της αγέλης λόγω των μαζικών εμβολιασμών που έκανε, οι οποίοι φτάνουν περίπου τον μισό πληθυσμό της, ενώ το ίδιο συμβαίνει εδώ και καιρό στο Ισραήλ. Και στις δύο χώρες τα κρούσματα είναι πολύ χαμηλά και φυσικά οι θάνατοι πολύ λίγοι σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Ασφαλώς η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και είναι υποχρέωση όλων «να ξεκινάει οποιαδήποτε συζήτηση» από αυτήν και τους τρόπους διασφάλισής της. Καλώς, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης -αλλά και η Πολιτεία με όποιους τρόπους διαθέτει- καλεί τους πολίτες που έχει έρθει η σειρά τους, ανάλογα με την ηλικία τους, να πάνε να εμβολιαστούν.

Αν, όμως, αυτοί σε μερικές ημέρες ακόμη και παρά την όποια προσπάθεια να πεισθούν δεν ανταποκριθούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει παρακάτω, σε ένα «Plan B», για τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα. Θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να τα διαθέσει και σε νεότερες ηλικίες, κυρίως σε αυτές των 50-60 ετών που βρίσκονται ακόμα εν ενεργεία, αλλά και σε στοχευμένες επαγγελματικές ομάδες και φυσικά έτσι να ανοίξει πιο γρήγορα και με ασφάλεια την οικονομία. Δεν γίνεται να «κάθονται» τα εμβόλια και να αναμένουν όσους διστάζουν να τα κάνουν εις βάρος του γενικού συνόλου, πέραν του εαυτού τους.

Τώρα πρέπει να γίνει αυτό που υπάρχει ανάγκη γιατί, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν έρθει 5,5 εκατομμύρια εμβόλια και φυσικά τότε θα μπορούν να το κάνουν όλοι. Θα έχει χαθεί, όμως, πολύτιμος χρόνος.

Πρέπει να ανοίξουν οι δουλειές, τα μαγαζιά, η εστίαση, ο τουρισμός, όλα, και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται, γιατί τα περιθώρια στενεύουν. Και μακάρι να υπήρχε για μια τέτοια απόφαση διακομματική συναίνεση, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται, στην Ελλάδα δεν… φάνηκε ποτέ, να μπορεί να συνεννοηθεί όλο το πολιτικό φάσμα.

Απόρρητο Απόρρητο