Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έδειξαν πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί εξαίρεση στη στασιμότητα της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομική μεγέθυνση έφθασε το 2,1%, έναντι προσδοκίας για 1,7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Εurobank T. Αναστασάτο, σε κλαδικό επίπεδο, η επιτάχυνση του τριμηνιαίου πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης το α’ τρίμηνο 2024 αντανακλά τη μερική ανάκαμψη της γεωργικής παραγωγής από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας και την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, αλλά και κλάδων υπηρεσιών όπως των τεχνών – διασκέδασης – ψυχαγωγίας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν επιστροφή των επενδύσεων σε ανοδική τροχιά, καθώς παρουσιάζουν αύξηση 2,9% ύστερα από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης. Η αύξηση των επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο προήλθε από τις κατηγορίες Άλλες Κατασκευές (δεν περιλαμβάνει τις κατοικίες) και Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Οπλικά Συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο συνδέεται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το δεύτερο με απευθείας πληρωμές του Δημοσίου.

Η ιδιωτική κατανάλωση, που έχει μεγάλη συνεισφορά στο ΑΕΠ, κατέγραψε αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της Eurobank, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο συνολικά το πρώτο τρίμηνο 2024 υποχώρησαν τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου μειώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 2,0% και και 4,5% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank, οι εθνικοί λογαριασμοί δείχνουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση παρουσιάζει ανθεκτικότητα τα τελευταία τρίμηνα, με μια πιθανή εξήγηση να είναι ότι οι υπηρεσίες, τουλάχιστον προς το παρόν, αντισταθμίζουν τις απώλειες που καταγράφονται στο λιανικό εμπόριο.

Παρά την επίδοση 2,1% του ΑΕΠ στην ανάπτυξη, έναντι 0,5% στην Ευρωζώνη, τα επόμενα τρία τρίμηνα του έτους η χώρα πρέπει να επιτύχει υψηλότερους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης για να κλείσει τη χρονιά με 2,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός ή 2,5% που προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ή έστω 2,2 % που προβλέπει η Κομισιόν.