Πανδημία ή οικονομία; Υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο ή «διάλογος» με την Τουρκία και όπου βγει; Η ζωή στο Μαξίμου δεν είναι εύκολη, όπως πιστεύουν ορισμένοι, και μπορεί να γίνει δυσκολότερη σε χρόνο μηδέν.

Την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη φάση εξάπλωσης της πανδημίας χωρίς να χάσει τον έλεγχο της οικονομίας. Η ζωή απέδειξε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Τρεις μήνες μετά, ο κορωνοϊός είναι εδώ, οι πολίτες κουρασμένοι δυσκολεύονται να τηρήσουν τα μέτρα και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί πια να τους κλείσει στο σπίτι. Η εθνική οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές, όπως και η τσέπη της κάθε οικογένειας. Το αποτέλεσμα είναι η εξάπλωση της πανδημίας σε όλες τις περιοχές της χώρας και η πρόβλεψη των ειδικών επιστημόνων είναι ότι με τους ρυθμούς που πάμε, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα έχουμε χιλιάδες κρούσματα.

Δεν συμβαίνει στην Ελλάδα κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει στις ΗΠΑ και τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου που έχουν χειμώνα και ταυτόχρονα επιστρέφει με μεγαλύτερη ένταση στην Ευρώπη. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Βαλκάνια βρίσκονται μπροστά στη διπλή απειλή της πανδημίας και της ύφεσης. Ακόμη χειρότερα η Ελλάδα, η βαριά βιομηχανία της οποίας παραμένει ο τουρισμός. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση το πάλεψε όσο και όπως μπορούσε. Και να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα, και ταυτόχρονα ότι θα παραμείνουμε ασφαλής χώρα ακόμη κι αν φιλοξενήσουμε 5-7 εκατομμύρια τουρίστες. Το πέτυχε κατά το ήμισυ. Τουρίστες ήρθαν, αλλά πολύ λιγότεροι από τον στόχο. Ευτυχώς όσοι ήρθαν δεν έφεραν μαζί τους τον κορωνοϊό. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που φαίνεται να φτάνει πιο απειλητικό από το πρώτο, ενισχύθηκε περισσότερο από τη δική μας επιπόλαιη συμπεριφορά στα μπαρ και τους γάμους και όχι από τον τουρισμό.

Η συνέχεια προβλέπεται πιο δύσκολη. Δυστυχώς, δεν μπορεί να υπάρξουν ανάπτυξη και οικονομία αν πρώτα δεν αντιμετωπιστεί η πανδημία. Η ελπίδα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ως «V» με ταχεία πτώση, αλλά και εξίσου γρήγορη ανάκαμψη δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Πρέπει πρώτα να τελειώσουμε με τον ιό και μετά βλέπουμε. Και δυστυχώς, ένα γρήγορο τέλος δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η ανάσχεση του κύματος της πανδημίας περνάει από το εμβόλιο. Οσο γρήγορα και να τρέξουν οι επιστήμονες και οι φαρμακοβιομηχανίες, νωρίτερα από την άνοιξη του 2021 δεν προβλέπεται να φτάσει στην Ελλάδα. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για την οικονομία, αφού διαπιστώσουμε τι θα έχει μείνει όρθιο και με την ελπίδα ότι θα αρχίσει να κινείται η ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο δεύτερο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, η κυβέρνηση επιχείρησε μια τολμηρή κίνηση, υψηλής στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Εκανε μισό βήμα πίσω για να πετύχει συμφωνία με την Αίγυπτο και να μπορέσει να «σπάσει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Αν κρίνουμε από την αντίδραση του Ερντογάν, πέτυχε απόλυτα τον στόχο της. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η οργή της Τουρκίας, είναι εύκολο να καταλάβουμε τη σημασία της συγκρίνοντας τους δύο χάρτες: εκείνον της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ με εκείνον της «γαλάζιας πατρίδας». Φυσικά και αυτή η συμφωνία έχει τα ρίσκα της. Πρώτον, νέος κίνδυνος θερμού επεισοδίου, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί, δεύτερον, τη δυσαρέσκεια της κυρίας Μέρκελ, η οποία σίγουρα θα ενοχλήθηκε γιατί την αγνοήσαμε, και, τρίτον, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας ορισμένα σημεία της συμφωνίας με την Αίγυπτο (μειωμένη επήρεια των νησιών στη χάραξη της ΑΟΖ), εάν και όποτε φτάσουμε σε διάλογο με την Αγκυρα.

Η γνώμη μου είναι ότι ορθώς πήγαμε στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Οσο κι αν φωνάζει ο Ερντογάν, τελικά θα αναγκαστεί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Ηταν καιρός να δημιουργήσουμε κι εμείς «τετελεσμένα», αλλά ελπίζω να μπορούμε να τα υποστηρίξουμε κιόλας, αν χρειαστεί. Εύχομαι να μη λυγίσουμε, όπως είπε και ο εθνικός μας γιατρός Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία του ενημέρωση.