Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και οι σύμβουλοί του παρακολουθούν τις αμερικανικές εκλογές, αβέβαιοι για τον Donald Trump και ανήσυχοι για την Hillary Clinton. Αρκετοί σύμβουλοι, λοιπόν, τον πιέζουν να υπογράψει μία συμφωνία για στρατιωτικό εξοπλισμό με κάποιον τον οποίο δεν εμπιστεύεται: τον Πρόεδρο Barack Obama.

To Iσραήλ είναι η μεγαλύτερη παραλήπτης βοήθειας των ΗΠΑ, ύψους 3,1 δισ. δολαρίων το 2016. Έχοντας αποτύχει να πείσει τις ΗΠΑ να μην υπογράψει συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν το 2015, ζητά αύξηση, περίπου 5 δισ. δολάρια το χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τους πυραύλους του Ιράν, τους αντάρτες στη Λωρίδα της Γάζας και στο Λίβανο, τους τρομοκράτες του ISIS και της al-Qaeda σε Συρία και Αίγυπτο. Ο Λευκός Οίκος προσφέρει κάτω από 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στελέχη των κυβερνήσεων και των δύο χωρών.

Το ερώτημα για τον Netanyahu είναι για το εάν το Ισραήλ θα έχει καλύτερες προοπτικές με τη νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, κάτι που οι σύμβουλοί του αναφέρουν πως δεν είναι και τόσο πιθανό.

Από τη μία ο Trump έχει υποστηρίξει ανοικτά τον Ισραηλινό για τρίτη θητεία αλλά έχει επίσης αναφέρει πως θα μείνει “ουδέτερος” στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και θα μειώσει την βοήθεια προς άλλες χώρες έτσι ώστε να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας.

Η Hillary μιλά συχνά για την πίστη της στο Ισραήλ. Ο Bill Clinton λατρεύεται από τους Ισραηλινούς λόγω της στενής του σχέσης με τον Yitzhak Rabin, ο οποίος δολοφονήθηκε. Αλλά οι σχέσεις της Hillary με τον Netanyahu είναι κλονισμένες λόγω ανακοινώσεων για οικοδόμηση σε αραβικές περιοχές της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, η παρουσία του Bernie Sanders και η απήχησή του στο κόμμα την τραβάει πιο “αριστερά”, κάτι που σημαίνει πως η στάση της ενάντια στην ισραηλινή εποίκηση των παλαιστινιακών εδαφών θα πρέπει να γίνει πιο επικριτική.

Πολλοί αναλυτές ακόμη και στις ΗΠΑ αναφέρουν πως το καλύτερο που έχει να κάνει ο Netanyahu είναι να υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ τώρα.