Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών κατέγραψαν κινεζικές μετοχές real estate, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή εκποίηση των στοιχείων του Ενεργητικού της Evergrande Group.

Οι μετοχές της Evergrande υποχώρησαν πάνω 19% τη Δευτέρα, αφού η εταιρεία δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εκδώσει νέο χρέος, ως αποτέλεσμα έρευνας σε μία από τις θυγατρικές της.

Ο δείκτης του Bloomberg Intelligence για τις μετοχές των κατασκευαστών υποχώρησε έως και 6,4% τη Δευτέρα, αυξάνοντας τις απώλειες στην αποτίμησή τους φέτος στα 55 δισ. δολάρια. Η Evergrande, η οποία ακύρωσε την τελευταία στιγμή σημαντικές συναντήσεις με πιστωτές και δήλωσε ότι πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, σημείωσε βουτιά 25%. Η China Aoyuan Group  ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη στον δείκτη, σημειώνοντας πτώση ρεκόρ 76% μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Το κλίμα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μακροχρόνιες δυσκολίες στον προβληματικό κλάδο, με την πολιτική στήριξη να μην μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας. Ενώ οι κατασκευαστές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επερχόμενη περίοδο διακοπών στην Κίνα για την αναζωογόνηση των πωλήσεων κατοικιών, το απότομο φρένο στο ράλι των μετοχών ακινήτων στα τέλη Αυγούστου δείχνει ότι η όποια ανακούφιση μπορεί να είναι βραχύβια.

Οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με μια φαινομενικά ατελείωτη ροή αρνητικών ειδήσεων. Η China Oceanwide Holdings  βρίσκεται αντιμέτωπη με δικαστική εκκαθάριση, καθώς δικαστήριο των Βερμούδων εξέδωσε εντολή εκκαθάρισης για την εταιρεία. Η ρυθμιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα στην Ping An Real Estate για μια αδήλωτη καθυστερημένη πληρωμή δανείου. Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες παραμένουν για πιθανή αθέτηση πληρωμών από την Country Garden Holdings.

«Αυτή η αλλαγή στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους μπορεί να θολώσει περαιτέρω το μέλλον αυτής της φορτωμένης με χρέη εταιρείας», δήλωσε ο Γουάιλερ Τσεν, ανώτερος αναλυτής της Forsyth Barr Asia αναφερόμενος στην Evergrande. «Για τους υπόλοιπους κατασκευαστές, η αγορά εστιάζει περισσότερο στην ανάκαμψη των πωλήσεων ακινήτων τους και στη στήριξη της πολιτικής τους», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Προτείνει €1,80/μετοχή για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ (upd)

Bloomberg: Από την Goldman Sachs στα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ

Exxon Mobil: Σε… «υπαρξιακό δίλημμα» λόγω της ηλεκτροκίνησης (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ