Oι Δημοκρατικοί προχωρούν σε άμεσες κινήσεις για να καταστήσουν τον πρόεδρο Τραμπ υπεύθυνο για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ξεκινά σήμερα τις νομικές διεργασίες για την εφαρμογή της 25ης τροπολογίας, η οποία θα αναθέσει στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ την απόφαση για την ανακήρυξη του προέδρου ως ανίκανου να πραγματοποιήσει τα καθήκοντά του. Η Πελόσι ανέφερε πως ο στόχος της είναι να υπάρξει ψηφοφορία για απομάκρυνση του προέδρου την Τετάρτη.

Το κύριο μέλημα είναι το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την ομαλή (;) αλλαγή του προεδρικού χρίσματος προς τον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, όποτε και αναμένεται να λάβει χώρα η ορκωμοσία του νέου προέδρου. Ιδού μερικές από τις επιλογές που έχουν στο «οπλοστάσιό» τους οι Δημοκρατικοί:

  1. Τη Δευτέρα, οι Δημοκρατικοί πρόκειται να παρουσιάσουν αρκετές διαφορετικές βερσιόν των άρθρων για την απομάκρυνση του προέδρου. Μια εξ αυτών θα συμπεριλαμβάνει  και τον ενεργό ρόλο της πλειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στη συνάντηση το πρωί της Δευτέρας οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να υπερψηφίσουν και άρθρο που θα καλέσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και το υπουργικό Συμβούλιο για απομάκρυνση του προέδρου βάσει της 25ης τροπολογίας. Αυτή η ψήφος αναμένεται και να αποτύχει αφού οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου μπορεί να ασκήσει βέτο. Οπως και να έχει, η πρόταση και μόνο θα οδηγήσει σε γενική ψήφο στη βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο Πενς θα κληθεί να απαντήσει μέσα σε 24 ώρες.
  2. Εάν ο Πενς και το Συμβούλιο δεν απομακρύνουν τον Τραμπ από το Λευκό Οίκο, η Βουλή αναμένεται να προχωρήσει σε ψήφο της ολομέλειας την Τετάρτη.

Παράλληλα, η Πελόσι και οι Δημοκρατικοί θα συζητήσουν την εφαρμογή της 14ης τροπολογίας, η οποία προσετέθη στο Σύνταγμα της χώρας μετά τoν εμφύλιο των ΗΠΑ, και η οποία επιτρέπει την απομάκρυνση οποιουδήποτε προέδρου και την απαγόρευσή του από περαιτέρω δράση στα κοινά της χώρας, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά μια προσπάθεια εθνικής εξέγερσης. Τα δύο κόμματα πρόκειται να συζητήσουν μια τέτοια επιλογή της Δευτέρα.

Η 25η τροπολογία θα επιβαρύνει τον Πενς και το υπουργικό Συμβούλιο με μία ιστορική απόφαση. Πως ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να πραγματοποιήσει τα καθήκοντά του. Η τροπολογία αυτή προστέθηκε στο Σύνταγμα μετά την δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, και προσδίδει άλλο έναν τρόπο για την απομάκρυνση ενός προέδρου, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα. Η τροπολογία μπορεί να ισχύσει ερήμην του προέδρου.

Αν και ο Πενς έχει τεθεί ενάντια στις προσπάθειες του Τραμπ για την αναστροφή των νόμιμων αποτελεσμάτων των εκλογών, δεν αναμένεται πως θα υποστηρίξει την 25η τροπολογία. Ακόμη κι αν ο αντιπρόεδρος και του Συμβούλιο υπερψηφίσουν την τροπολογία, ο Τραμπ έχει την ικανότητα να ασκήσει βέτο, κάτι που θα την οδηγήσει σε ψήφο στη Βουλή, όπου και θα χρειαστεί τα ⅔ της Ολομέλειας για υπερψήφιση απομάκρυνσης του προέδρου.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου έχουν καλέσει για εφαρμογή καθαίρεσης του προέδρου. Ανακοίνωση των βουλευτών Τεντ Λιού, Ντέιβιντ Σισιλίν και Τζέιμι Ράσκιν έχει τουλάχιστον συνυπογράφοντες και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Η βουλευτής Ιλχαν Ομάρ από την πλευρά της πρόκειται να καταθέσει δύο άρθρα για καθαίρεση τη Δευτέρα, ενώ η Σίλα Τζάκσον έχει κι αυτή έτοιμα άρθρα τα οποία πρόκειται να καταθέσει.

Αν και η Πελόσι αναφέρει πως η ψηφοφορία για την απομάκρυνση του Τραμπ μπορεί να ξεκινήσει την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συμμάχους στη Βουλή. Μεταξύ αυτών και οι Κέβιν Μακάρθι και Στίβ Σκαλίς, οι οποίοι είχαν υπερψηφίσει πρόταση μομφής των αποτελεσμάτων των εκλογών της Αριζόνα και της Πενσυλβάνια, ακόμη και μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Στα χέρια της Γερουσίας

Η απόφαση της δίκης του Τραμπ για πιθανή καθαίρεση θα περάσει στη Γερουσία, μετά από οποιαδήποτε επιτυχή ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πριν από ένα χρόνο, σε παρόμοια ψηφοφορία, ο Τραμπ την είχε γλιτώσει.

Η Γερουσία αναμένεται να περιμένει μέχρι μετά το πέρας της θητείας του Τραμπ, λόγω του διαλείμματος του σώματος μέχρι και μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Απαγόρευση ενασχόλησης με την πολιτική

Η Πελόσι μελετά και την εφαρμογή της προαναφερθείσας 14ης τροπολογία, η οποία μπορεί να μην χρειαστεί την πλειοψηφία των ⅔ της Βουλής και μπορεί επίσης να αποφύγει την ανάγκη καταδικαστικής απόφασης από τη Γερουσία. Η τροπολογία η οποία αφορά αυτούς που επιβοηθούν και υποστηρίζουν εξέγερση κατά της δημοκρατίας, μπορεί να απαγορεύσει στον Τραμπ την οποιαδήποτε μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση με την πολιτική.

Η πιο πρόσφατη εφαρμογή της τροπολογίας αυτής ήταν το 1919 όταν ο πρώην βουλευτής Βίκτορ Μπέργκεν, ο πρώτος σοσιαλιστής που εξελέχθη στο Κογκρέσο, δεν επιτράπηκε να ασκήσει τα καθήκοντά του λόγω προηγούμενης νομικής καταδίκης του λόγω των πεποιθήσεών του για ουδετερότητα των ΗΠΑ στον Α’ ΠΠ. Παρόλα αυτά, ο Μπέργκεν κατάφερε και εισήλθε στο Κογκρέσο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση απαγόρευσης το 1921.

Μια γρήγορη, αλλά απίθανη παραίτηση

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, όπως η βουλευτής της Πενσυλβάνια Πατ Τούμι, έχουν καλέσει τον Τραμπ σε παραίτηση, σαν τον πρώην πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο είναι σχετικά απίθανο. Ο Νίξον είχε παραιτηθεί μετά από δύο μέρες πιέσεων από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές μετά το σκάνδαλο Watergate. Ο Τραμπ, από την άλλη φαίνεται πως έχει ακόμη την υποστήριξη αρκετών Ρεπουμπλικανών, ενώ ήδη σχεδιάζει ταξίδι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό στο Τέξας για να… μελετήσει την πορεία του φημισμένου «τείχους» του.

Διαβάστε ακόμη:

Παπαθανάσης: Πολύ νωρίς για το άνοιγμα της εστίασης – Έρχονται νέα μέτρα στήριξης

A. Λεβαντόφσκι: Ο πολυεκατομμυριούχος μηχανικός που έκλεψε την Google και μπήκε φυλακή

Έλον Μασκ: Ζητά συμβουλές για το πως να «ξοδέψει» την αμύθητη περιουσία του