Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία οι traders στις αγορές εμπορευμάτων παρακολουθούν το τεράστιο δίκτυο αγωγών, λιμανιών και άλλων υποδομών της χώρας, από το οποίο διακινούνται φυσικό αέριο, σιτηρά και χάλυβας σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Η ουκρανική πλευρά δηλώνει ότι δέχεται χτυπήματα από πέντε περιοχές, μεταξύ αυτών η Κριμαία στον Νότο και η Λευκορωσία στον Βορρά.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ βρίσκεται ένα λιμάνι από το οποίο αποστέλλονται σιτηρά και μέταλλα, καθώς και σημαντικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας μετάλλων.

Πιο μακριά από τα ρωσικά σύνορα υπάρχουν ακόμα πιο σημαντικά τέρμιναλς, από τα οποία καλύπτεται μέρος των αναγκών του πλανήτη σε εμπορεύματα. Ως γνωστόν, τεράστιες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία διοχετεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αγωγών που περνούν από τη Ρωσία.

Η όποια διαταραχή στη διακίνηση αυτών των εμπορευμάτων απειλεί να προκαλέσει ελλείψεις στην Ευρώπη, την ώρα που οι τιμές των εμπορευμάτων ήδη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ενέργεια

Η Ουκρανία διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο σχεδιάστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να στέλνει αέριο από τη Σιβηρία στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει νέες διασυνδέσεις που παρακάμπτουν την Ουκρανία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως η χώρα παραμένει κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το φυσικό αέριο εισέρχεται στην Ουκρανία μέσω των σταθμών Sudzha και Sokhranovka, που απέχουν μερικές ώρες από τις περιοχές των αυτονομιστών και τα σύνορα. Και μετά διασχίζει την Ουκρανία μέσω των αγωγών και εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω της Σλοβακίας και άλλων χωρών.

Αγωγοί που διασχίζουν την Ουκρανία μεταφέρουν επίσης και ποσότητες ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Στον ηλεκτρικό τομέα, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας, DTEK, έχει κάποια εργοστάσια στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τρόφιμα

Τα πλούσια, εύπορα εδάφη της Ουκρανίας βοήθησαν ώστε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και γνωστή ως ο «φούρνος ψωμιού» που ταΐζει τον πλανήτη.

Το καλαμπόκι συγκεντρώνεται σε χωράφια στο κέντρο και τον Βορρά της χώρας, τα σιτηρά στον Νότο και τα ηλιοτρόπια στην Ανατολή. Από εκεί, μεταφέρονται στα λιμάνια, για να πουληθούν σε Ασία, Αφρική και Ε.Ε.

Τα λιμάνια στα νοτιοδυτικά της χώρας (Odesa, Pivdennyi, Mykolayiv, Chornomorsk) χειρίζονται το 80% των εξαγωγών σιτηρών.

Χάλυβας και σίδηρος

Οι χαλυβουργίες της Ουκρανίας ευθύνονται για το ένα δέκατο των ευρωπαϊκών εισαγωγών, με την Metinvest να έχει εγκαταστάσεις στα ανατολικά, αφότου έχασε αρκετά εργοστάσια στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Η ArcelorMittal έχει τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας, στην κεντρική πόλη Kryvyi Rih.

Διαβάστε ακόμη

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες – Καταρρέουν ρούβλι και ρωσικό χρηματιστήριο

Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket

Τα παράπονα του Τριωδίου στο ΚΙΝΑΛ, οι τοίχοι με τα αυτιά στα πλουσιόσπιτα, ο γάμος ΑΝΕΚ – Attica Group και τα όνειρα των «Μπάκων» στην κινητή τηλεφωνία