Για ένα ασταθές ξεκίνημα της εβδομάδας προετοιμάζονται οι επενδυτές αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης δήλωσαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησής τους στο Τζάκσον Χολ.

Το ιαπωνικό γεν θα βρεθεί στο επίκεντρο όταν οι αγορές συναλλάγματος ανοίξουν ξανά στις 5 π.μ. στο Σίδνεϊ. Το νόμισμα υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο φέτος, έναντι του δολαρίου, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν και πάλι τα επιτόκια, ενισχύοντας τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων. Τα αυστραλιανά ομόλογα θα δώσουν μια πρώιμη ένδειξη για το αν οι αποδόσεις στην Ασία θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι επενδυτές απορροφούν επίσης τις τελευταίες προσπάθειες της Κίνας να στηρίξει την αγορά μετοχών της.

Σε ομιλία του την Παρασκευή στο ετήσιο συμπόσιο της Kansas City Fed στο Τζάκσον Χολ του Wyoming, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed είναι «έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν είναι απαραίτητο», ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από τα οικονομικά δεδομένα. Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποσχέθηκε να θέσει το κόστος δανεισμού σε όσο υψηλά επίπεδα χρειάζεται και να το αφήσει εκεί έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του.

Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, ανεβάζοντας τις αποδόσεις στο 5,09%, ενώ η πραγματική απόδοση των πενταετών τίτλων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Το γεν διέσπασε τα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους για να διαπραγματευτεί κοντά στα 147 ανά δολάριο, ανανεώνοντας τα ερωτήματα σχετικά με το αν η Ιαπωνία θα μπορούσε να παρέμβει για να στηρίξει το νόμισμα. Οι μετοχές έκλεισαν υψηλότερα.

«Ο Πάουελ επαναδιατυπώνοντας με σαφήνεια και σκόπιμα τη μακροοικονομική υπόθεση για μια γερακίστικη προδιάθεση στη χάραξη πολιτικής της Fed επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τη μετατόπιση των αποδόσεων του Δημοσίου προς τα πάνω τους τελευταίους δύο μήνες», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Citi Andrew Hollenhorst και Veronica Clark μετά την ομιλία του Πάουελ.

Αυτός ο διάλογος γύρω από τη Fed έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Τράπεζα της Ιαπωνίας και τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν παρέμβει σταθερά για να στηρίξουν το γουάν και οι ιαπωνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του γεν.

Μιλώντας στο Τζάκσον Χολ το Σάββατο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα δεν σχολίασε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών παραμένει βραδύτερη από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, εξηγώντας γιατί οι αξιωματούχοι συνεχίζουν την τρέχουσα νομισματική πολιτική τους.

Τα ασιατικά νομίσματα έχουν μέχρι στιγμής υποχωρήσει 2% έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με μια μέτρηση του Bloomberg. Το γουάν έχει χάσει 2% και πρόσφατα υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς οι προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες.

Ενώ τα στοιχεία της Κυριακής έδειξαν ότι η μείωση των βιομηχανικών κερδών της Κίνας υποχώρησε τον Ιούλιο, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης και οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού παραμένουν ένα βαρίδι για τον τομέα. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης μέτρα για τη στήριξη της αγοράς μετοχών, μειώνοντας το τέλος χαρτοσήμου στις συναλλαγές μετοχών για πρώτη φορά από το 2008 και δεσμευόμενη να επιβραδύνει τον ρυθμό των αρχικών δημόσιων προσφορών.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Παπασπύρου: Οκτώ δεκαετίες γράφει γλυκές ιστορίες (pics)

Έρχονται έλεγχοι, ξεσκαρτάρισμα και ΦΠΑ στα Airbnb

Μίλτος Αλαμανιώτης: Ένας Βολιώτης στους κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ