Bloomberg

Airbnb: Η επίθεση σε τουρίστρια, τα $7 εκατ. και η μυστική ειδική μονάδα ασφαλείας

  • newsroom


Καθώς το brand γιγαντώθηκε, το ίδιο συνέβη και με τα επικίνδυνα περιστατικά σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματά της: από οικοδεσπότες που ρίχνουν βαλίτσες από παράθυρα έως κρυφές κάμερες και σεξουαλικές επιθέσεις

Η ιστορία αρχίζει σαν ταινία θρίλερ με πρωταγωνίστρια μία νεαρή τουρίστρια από την Αυστραλία που έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, όταν δέχτηκε επίθεση. Σημασία εδώ έχει το πού έγινε η επίθεση:  Μέσα σε κάποιο διαμέρισμα της Airbnb που νοίκιαζε η συγκεκριμένη κοπέλα την Πρωτοχρονιά του 2015.

Το μοιραίο βράδυ το θύμα μαζί με τις φίλες, είχαν προσυννενοηθεί να παραλάβουν τα κλειδιά από ένα κοντινό κατάστημα προκειμένου να εισέλθουν στο διαμέρισμα.

Λίγο μετά την επιστροφή της νεαρής γυναίκας από έξοδο με την παρέα της, ένας άνδρας ο οποίος είχε βγάλει αντίγραφο κλειδιών για να έχει πρόσβαση, της επιτέθηκε, αφότου παρέμεινε κρυμμένος στο μπάνιο του οικήματος.

Ενώ η νεαρή γυναικά επέστρεψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία ο ύποπτος είχε κάνει ένα αντίγραφο κλειδιών για το διαμέρισμα, στο οποίο και είχε πρόσβαση πριν από μια επίθεση.

Ο 24χρονος δράστης  Τζούνιορ Λι αν και αρνείται τις κατηγορίες παραμένει υπό κράτηση, ενώ η νομική εταιρεία που τον εκπροσωπεί αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν.

Μετά την καταγγελία για την επίθεση, μια ομάδα ασφαλείας της Airbnb επικοινώνησε με την τοπική αστυνομική υπηρεσία για να προσφέρει τη βοήθειά της και να μετακινήσει το θύμα σε ξενοδοχείο, καθώς και τα συνολικά έξοδα της μητέρας της προκειμένου να έρθει από την Αυστραλία. Η Airbnb προχώρησε σε διακανονισμό 7 εκατ. δολαρίων,  με το θύμα να μην έχει τη δυνατότητα να κατηγορήσει ή να μηνύσει την Airbnb ή τον οικοδεσπότη διαμερισμάτων όπου συνέβη το περιστατικό.

Τα τελευταία νέα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης έρευνας του Bloomberg σχετικά με τα πρότυπα ασφάλειας στην πλατφόρμα ενοικίασης.

Μετά την επίθεση, η εταιρεία δεν έχει αναθεωρήσει τους κανόνες της σχετικά με τα κλειδιά και πού μπορούν να τους αφήσουν οι οικοδεσπότες, ωστόσο, έχει εισαγάγει μια σειρά εκπτώσεων για οικοδεσπότες που θέλουν να αγοράσουν είδη όπως κλειδαριές και ανιχνευτές θορύβου.

Καθώς το brand της Airbnb γιγαντώθηκε, το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των επικίνδυνων περιστατικών – από οικοδεσπότες που ρίχνουν βαλίτσες από τα παράθυρα έως κρυφές κάμερες, διαρροές αερίου και σεξουαλικές επιθέσεις. Πολλά από τα εγκλήματα που γίνονται μέσα σε οικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα μπορούσαν να διαδραματιστούν σε οποιοδήποτε διαμέρισμα ή δωμάτιο ξενοδοχείου, σύμφωνα με την εταιρεία. Σε ένα άλλο περιστατικό το 2011, ένας οικοδεσπότης της Airbnb στη Βαρκελώνη επιτέθηκε και βίασε υπό την επήρεια αλκοόλ σε δύο Αμερικανίδες που είχαν κάνει κράτηση στο σπίτι του.

Όταν οι γυναίκες πήγαν στην αστυνομία το επόμενο πρωί, ο οικοδεσπότης απείλησε να ανεβάσει βίντεο της επίθεσης στο Διαδίκτυο, εφόσον δεν αποσύρουν τη μήνυση. Οι τοπικές αρχές ύστερα από ένταλμα βρήκαν εκατοντάδες παρόμοιες φωτογραφίες άλλων θυμάτων, ενώ στον δράστη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 ετών. Και σε αυτήν την περίπτωση η Airbnb, αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν, ενώ όπως έγινε γνωστό, διέθεσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στα θύματα και ταυτόχρονα απαγόρευσε στον δράστη να καταχωρήσει στο μέλλον το οίκημά του στην εταιρεία.

Μέχρι το 2016, η ομάδα ασφαλείας κατακλύστηκε από κλήσεις, πολλές από τις οποίες δεν αφορούσαν εγκληματικές ενέργειες και η Airbnb άρχισε να εκπαιδεύει προσωπικό σε τηλεφωνικά κέντρα ανά τον κόσμο, προκειμένου να μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας λιγότερα από 0,1% των διαμονών οδηγούν σε ζητήματα ασφάλειας, αλλά με περισσότερες από 200 εκατ. κρατήσεις ετησίως, υπάρχουν περιπτώσεις που εξακολουθούν να μην έχουν καλή κατάληξη.

Η ειδική ομάδα που απασχολείται αποκλειστικά με περιστατικά ασφάλειας αποτελείται από περίπου 100 πράκτορες στο Δουβλίνο, το Μόντρεαλ, τη Σιγκαπούρη και άλλες πόλεις. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών έχουν εκπαιδευτεί ώστε να παρέχουν υπηρεσίες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή αρκετοί μπορεί να έχουν κάποιο στρατιωτικό υπόβαθρο. Εκτός από τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, έχουν τη πλήρη δικαιοδοσία να καλύπτουν όλα τα έξοδα των θυμάτων προκειμένου να νιώσουν άνετα, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων, διαμονής, φαγητού, παροχής συμβουλών, κόστους υγείας και τεστ σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων για επιζώντες βιασμού.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Γκάντι… Βακάκης και η «αντίσταση» στους εφοπλιστές

Οικογένεια Τίγκα: Πώς έπεσαν έξω οι «βασιλιάδες» της Παραλιακής

Instashop: Το deal των 360 εκατ. ευρώ στο Μέγαρο Μαξίμου