Μία από τις «καυτές» αγορές ακινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει καταστεί πλέον η Αθήνα, με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg να σημειώνει ότι διαμερίσματα σε κάποτε υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές αξίζουν πλέον όσο αυτά που βρίσκονται στις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή πολυτελών κατοικιών κατά μήκος της αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σχεδόν τριπλάσια αύξηση από Στοκχόλμη, την ώρα που οι τιμές σε πόλεις όπως το Παρίσι υποχωρούν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις διαρκείς επιπτώσεις της κρίσης χρέους της χώρας μας εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν εμπλακεί σε νομικές περιπέτειες, περιορίζοντας τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Την ώρα που το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη κατοικιών αναδεικνύεται σε τεράστιο πρόβλημα σε ολοένα και  περισσότερες πόλεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν ετήσια μείωση στα τελευταία μηνιαία στοιχεία τους, αλλά ο κύριος όγκος των αγορών του Bloomberg City Tracker σημειώνει άνοδο, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να καταγράφουν αυξήσεις άνω του 3%.

Η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε το 2016 «προίκα» στις τράπεζες Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αξίας 107 δισ. ευρώ. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, αλλά με πολλά από αυτά να είναι ενυπόθηκα, «τρέχουν» προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες με τους οφειλέτες. Ενώ τα σπίτια θα μπορούσαν τελικά να βγουν σε πλειστηριασμό, οι διαπραγματεύσεις συμπιέζουν την προσφορά αναφέρει το πρακτορείο

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Ακινήτων Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που ενισχύεται από το πρόγραμμα Golden Visa.

Εκτός από την έλλειψη, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους Αθηναίους μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδαμ αυτά του 2009, δηλαδή σε περισσότερα από 21.000 ευρώ φέτος – μια ισχυρή ανάκαμψη από το χαμηλό των 16.200 ευρώ αμέσως μετά την αποφυγή της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Η δυναμική αυτή έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι – μία πρώην βιομηχανική περιοχή – σε περιζήτητες γειτονιές. Πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε lofts γύρω από την Τεχνόπολη.

Σε άλλα μέρη της Αττικής, όπως το προάστιο της Γλυφάδας, ξεφυτρώνουν πολυτελή συγκροτήματα που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα. Οι εργασίες αρχίζουν και στο Ελληνικό. Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου της πόλης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ – το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα – θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Αλλά η οικοδόμηση δεν προχωράει αρκετά γρήγορα για να απαλύνει την τρέχουσα έλλειψη, και αυτό πιέζει τους καταναλωτές. Το κόστος στέγασης απορρίφησε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι τιμές στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο.

Για να καταγράψει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς κατοικίας στις ευρωπαϊκές πόλεις, το Bloomberg συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορες πηγές.  Ορισμένα είναι ζητούμενες τιμές και ενδεικτικά επίπεδα, ενώ άλλα είναι επίσημα στοιχεία για τις συναλλαγές. Οι τιμές της Αθήνας προέρχονται από έναν δείκτη του spitogatos, τον οποίο το Bloomberg χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις μηνιαίες ζητούμενες τιμές στις πέντε περιοχές της πόλης και στη συνέχεια προέβη σε μέσο όρο αυτών των επιπέδων για να δημιουργήσει μια τιμή σε ολόκληρη την πόλη.

Διαβάστε ακόμη

Από Δεκέμβριο «ρέει χρήμα» €2,3 δισ. με μέτρα ανακούφισης

Πιστώνονται σήμερα €110 εκατ. σε Θεσσαλούς αγρότες για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής

Eπίδομα παιδιού: Αυξημένο κατά 150% τον Δεκέμβριο για 800.000 δικαιούχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ