Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου το απόγευμα της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου μετά και την απόφαση του OΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή αργού από τον Οκτώβριο, εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με επίκεντρο το φυσικό αέριο.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις τιμές του αργού που έχουν υποχωρήσει λόγω φόβων για ύφεση.

Η απόφαση των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα, σημαίνει ότι η περικοπή για τον Οκτώβριο αναιρεί την, ως επί το πλείστον, συμβολική αύξηση της ίδιας ποσότητας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια δήλωση τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή.

Παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων.

Σε αυτό το κλίμα, το απόγευμα της Δευτέρας (5/9) το Brent ενισχύθηκε κατά 3,6% στα 96,31 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψε άνοδο 2,6% στα 89,58 δολάρια.

Το ράλι του αργού έρχεται παράλληλα με μια βαθύτερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αλλά και μείωση της εμπιστοσύνης, ότι ΗΠΑ και Ιράν θα συμφωνήσουν για μια πυρηνική συμφωνία που θα μπορούσε να επιστρέψει την προσφορά στην αγορά. Αυτοί οι παράγοντες αποτελούν αντίβαρο στις ανησυχίες για την επείγουσα κατάσταση της Κίνας (τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο).

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου του βασικού αγωγού προς τη Γερμανία δεν θα ξαναρχίσουν, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 ενέκριναν πρωτοβουλία για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη:

Morgan Stanley: Ταύρος για την ελληνική οικονομία, αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες (πίνακες) 

Tο «πακέτο Μητσοτάκη», οι Σαουδάραβες ζητούν επισήμως το 20% της Εθνικής Τράπεζας και οι Μπάκοι πάνε για… τραπεζίτες 

Γιατί όλες οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα – Τι συμβαίνει σε αέριο, αργό, μέταλλα και αγροτικά προϊόντα