Τη μείωση της παραγωγής αργού από τον Οκτώβριο αποφάσισαν, όπως και ευρέως αναμενόταν, τα κράτη – μέλη του OPEC+, σε μια προσπάθεια περικοπής της προσφοράς και στήριξης των διεθνών τιμών. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό καρτέλ παγκοσμίως ανακοίνωσε τον περιορισμό της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, κάτι που θα οδηγήσει την παραγωγή στα επίπεδα του Αυγούστου.  

Η εν λόγω κίνηση, επί της ουσίας, «μηδενίζει» την αύξηση του Σεπτεμβρίου (+100.000 βαρέλια ημερησίως). 

Η συμφωνία των χωρών του OPEC+ επέρχεται ως απόρροια των κλιμακούμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση του ΑΕΠ αυξάνουν τους φόβους για μείωση της διεθνούς ζήτησης. 

Στις ανησυχίες έρχεται να προστεθεί και η επείγουσα κατάσταση της Κίνας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως. Τα διαδοχικά lockdowns και η κρίση στον τομέα ακινήτων έχουν βάλει «φρένο» στην οικονομία, με τους αναλυτές να περιμένουν μεγάλη κάμψη στη ζήτηση για αργό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές των συμβολαίων WTI και Brent συμπλήρωσαν τον Αύγουστο τον τρίτο διαδοχικό αρνητικό μήνα, καταγράφοντας το χειρότερο σερί από το 2020 και εμφανίζοντας σωρευτικές απώλειες της τάξης του 20%.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Σαουδική Αραβία (Νο.1 πετρελαιο-παραγωγική χώρα) και τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ τάχθηκαν υπέρ της σκόπιμης μείωσης της παραγωγής, με στόχο τον περιορισμό της διεθνούς προσφοράς και κατ’ επέκταση, την ανάκαμψη των τιμών. 

Στον απόηχο της σημερινής απόφασης, τα συμβόλαια Brent στο Λονδίνο εκτοξεύονται στο +3,6% και φθάνουν στα 96,33 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ακολουθούν στα 89,70 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κατά 3,35%. 

Διαβάστε επίσης

Morgan Stanley: Ταύρος για την ελληνική οικονομία, αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες (πίνακες)

Tο «πακέτο Μητσοτάκη», οι Σαουδάραβες ζητούν επισήμως το 20% της Εθνικής Τράπεζας και οι Μπάκοι πάνε για… τραπεζίτες

Ράλι 30% στο φυσικό αέριο – Πώς αντιδρά η Ευρώπη