Η ενδυνάμωση της παγκόσμια ανάκαμψης από την πανδημία μπορεί να αφήσει μερικά μέρη του πλανήτη πίσω, δημιουργώντας μεγαλύτερες ανισότητες σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ

Εχοντας αλλάξει το αναμενόμενο ποσοστό ανάπτυξης από 5,6% σε 5,8%, ο Οργανισμός προειδοποίησε για τις μεγάλες ανισότητες που μπορεί να δημιουργηθούν και επεσήμανε πως τα στάνταρ διαβίωσης για πολλούς μπορεί να μην επιστρέψουν στα προ-κρίσης επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Ισπανία, θα πάρει τρία χρόνια για την επιστροφή στο προ-πανδημίας κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Ο διπλάσιος χρόνος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε την ανάκαμψη να βελτιώνεται, αλλά ανησυχούμε για την άνιση κατανομή της», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν. 

Η αναφορά του ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τη στιγμή που οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη προχωρούν με άρση των περιοριστικών μέτρων και με τις καμπάνιες εμβολιασμού τους.

Ο ΟΟΣΑ επαίνεσε τις κυβερνήσεις για την άμεση επιβολή υποστηρικτικών για την οικονομία μέτρων που επιβοηθά την ανάκαμψη. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως η γρήγορη αντιμετώπιση του οικονομικού πλήγματος θα μετριάσει τις πληγές της πανδημίας.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε για το πρόβλημα της ανισότητας που θα μπορούσε να χειροτερεύσει εάν υπάρξει περαιτέρω έλλειψη εμβολίων και υποστήριξης στις φτωχότερες οικονομίες οι οποίες ήταν ήδη ευάλωτες ακόμη και πριν την πανδημία. 

Χωρίς εμβολιασμούς σε όλες τις χώρες, ο ΟΟΣΑ ανέφερε πως οι νέες μεταλλάξεις και τα νέα lockdowns μπορεί να πλήξουν την αυτοπεποίθηση των αγορών και να οδηγήσουν σε χρεοκοπία επιχειρήσεων. 

Πληθωριστικό ρίσκο

Ο ΟΟΣΑ επίσης υπογράμμισε το νέο ρίσκο του πληθωρισμού λόγω των αυξημένων λειτουργικών δαπανών, με τα περιοριστικά μέτρα και προβλήματα στον ανεφοδιασμό λόγω του κορωνοϊού να δημιουργούν ελλείψεις σε επιμέρους αγαθά τη στιγμή που υπάρχει μειωμένος ανταγωνισμός λόγω των χρεοκοπιών αρκετών επιχειρήσεων. Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να εκλείψουν μέχρι το τέλος του έτους όταν τα πράγματα επιστρέψουν στην κανονικότητα. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμοι υπολογισμοί παραμένουν αβέβαιοι», ανέφερε ο ΟΟΣΑ και προσέθεσε πως «Ενας πιθανός συνδυασμός αρνητικών επιπτώσεων της μειωμένης προσφοράς μπορεί να ωθήσει σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού».

Υπάρχει, επίσης, και το ρίσκο πως οι χρηματαγορές δε θα μπορέσουν να κοιτάξουν πέραν των πρόσκαιρων πληθωριστικών προβλημάτων. Ο Οργανισμός κάλεσε τις ανεπτυγμένες οικονομίες προς βραχυπρόθεσμη προσαύξηση των πληθωριστικών τους στόχων. 

Για τις κυβερνήσεις, ο ΟΟΣΑ συνιστά ένα συνδυασμό ελαστικής οικονομικής υποστήριξης η οποία θα επιβοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση μέσω των στιβαρών πολιτικών μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης, ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση της οικονομίας αλλά και οι επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλος 2025 έξυπνες γέφυρες, ηλεκτρονικά διόδια και ψηφιοποίηση του ΟΣΕ

Οι Ισραηλινοί που θέλουν να κάνουν την Ομόνοια talk of the town (pics)

Μηλιάκος – Ταμπάογλου (Bellamia Farms): Η συνεργασία με fund εξ Αμερικής και οι επενδύσεις 30 εκατ. στην υδροπονία