Δύσκολα αποδεικνύονται τα πράγματα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέτος. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg με δείγμα 15 αναλυτών, ο Stoxx Europe 600 Index θα κλείσει τον Δεκέμβριο στις 476 μονάδες, μειωμένος κατά 2,5% σε ετήσιο επίπεδο.

«Τα μακροοικονομικά δεδομένα παραμένουν μεταβλητά και έρμαια των αγορών ενέργειας», ανέφερε η αναλυτής της UBS, Sutanya Chedda η οποία υπολογίζει πως ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 480 μονάδες.

«Είναι ξεκάθαρο πως οι υψηλές τιμές ενέργειας θα συνεχιστούν μακροπρόθεσμα, ενώ τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα πλήξουν την οικονομία», τόνισε.

Αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σταθεροποιηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξης του 11% φέτος.

Οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων επιδεινώνουν τον πληθωρισμό και οδηγούν τις κεντρικές τράπεζες σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων δημοσίου έχουν αυξηθεί σε υψηλό 4ετίας.

«Αποφεύγουμε τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές, δεδομένων των γεωπολιτικών τεκταινόμενων και των μακροοικονομικών στοιχείων», ανέφερε ο αναλυτής της TFS Derivatives, Stephane Ekolo, ο οποίος εκτιμά πως ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος στις 380 μονάδες. 

Παρά τη φετινή καθοδική πορεία των μετοχών, τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών δεν είναι επικαιροποιημένα. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι περισσότερες εξ αυτών ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αγορών το α’ τρίμηνο του έτους. Δεδομένης της μείωσης των αποτιμήσεων των αξιών των εταιρειών, όμως, οι ευρωπαϊκές μετοχές φαντάζουν πολύ φθηνότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες αμερικανικές.

«Πιστεύουμε πως οι πραγματικές αποδόσεις ομολόγων έχουν αγγίζει το ζενίθ τους, αφού οι επενδυτές έχουν λάβει υπόψη τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων της Fed», ανέφερε η αναλυτής της BofA, Milla Savova, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε καθοδική πίεση προς τις εταιρικές μετοχές από εδώ και στο εξής θα οφείλεται στην επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων και τη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων».

H Savova προβλέπει οικονομική επιβράδυνση, με περαιτέρω μείωση του Stoxx 600 στις 410 μ.β. μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2022, ακολουθούμενη από μερική ανάκαμψη στις 430 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εκτιμήσεις αυτές φαίνονται ξεκάθαρα και στις τοποθετήσεις των επενδυτών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της BofA, το 26% των επενδυτών αποφεύγουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, σε υψηλό ρεκόρ 10ετίας. Παράλληλα, το 70% των Ευρωπαίων fund managers πιστεύουν πως οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν φτάσει -πια- στο ανώτατο επίπεδό τους για το 2022.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και αντιφρονούντες, όπως ο Mislav Matejka της JPMorgan ο οποίος υπολογίζει πως ο Stoxx 600 θα κυμανθεί στις 500 μονάδες στο τέλος του έτους, αύξηση της τάξης του 14% από το τέλος της συνεδρίας της περασμένης Τρίτης.

Διαβάστε ακόμα:

MYTILINEOS και Siemens Energy αναλαμβάνουν την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στην Πολωνία

Ελαιώνες Σακελλαροπούλου: Το «άγιο» ελαιόλαδο της Λακωνίας και η εταιρεία που σαρώνει στους διεθνείς διαγωνισμούς (pics)

H Ιntercontinental κάνει ντεμπούτο το 2023 στην Κρήτη – Επεκτείνει για 20 χρόνια τη συμφωνία για την Αθήνα