Διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τη δουλειά τους είναι οι εργαζόμενοι στη γαλλική πρωτεύουσα αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους που αφορούν την εργασία εξ αποστάσεως, ειδάλλως… υπάρχει και η επιλογή της αύξησης των μισθών.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence, μόνο το 28% του εργατικού δυναμικού του Παρισιού θα επέλεγε να παραμείνει στη δουλειά του με το υφιστάμενο μισθό του, αν του ζητούσαν να εργάζεται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη στις 15-16 Νοεμβρίου σε 250 υπαλλήλους εταιρειών με γραφεία στο Παρίσι, διαπίστωσε ότι το 34% θα προτιμούσε να βρει νέα δουλειά παρά να παραμείνει στην υπάρχουσα, αν έχανε το δικαίωμά του να εργάζεται από το σπίτι. Περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι θα παρέμενε μόνο αν του δινόταν αύξηση μισθού έως και 20%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εργοδότες του Παρισιού ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν να προσφέρουν τη δυνατότητα τηλεργασίας για να διατηρήσουν το προσωπικό τους ή να τους πληρώνουν περισσότερα ως αποζημίωση για την απώλεια αυτής της ευελιξίας.

Περίπου το 12% των ερωτηθέντων θεωρούν αυτήν την ευελιξία τόσο σημαντική ώστε είναι πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά και να δεχτούν μείωση μισθού έως και το ένα πέμπτο, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να εργάζονται από το σπίτι.

Οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας έγιναν πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα lockdowns ανάγκασαν το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι. Οι πολιτικές αυτές παρέμειναν και μετά την πανδημία και έχουν γίνει ένας τρόπος για τις εταιρείες να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα. Η έρευνα δείχνει πόσο εκτιμούν οι εργαζόμενοι τις πολιτικές ευέλικτης εργασίας και υποδηλώνει ότι μάλλον αυτές ήρθαν για να μείνουν.

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι παρισινοί εργοδότες μπορούν να δελεάσουν το προσωπικό να επιστρέψει στο γραφείο χωρίς να το πληρώνουν περισσότερο. Η μετάδοση γνώσεων και η δικτύωση αναφέρθηκαν από το 36% και το 34%, αντίστοιχα, ως κίνητρα για να τους ενθαρρύνουν να επιστρέψουν στο γραφείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα που ενθαρρύνουν τη συνεργασία θα μπορούσαν να είναι το κλειδί. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης τις εγκαταστάσεις ευεξίας, την ανακύκλωση, τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την πράσινη ενέργεια ως χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τους πείσουν να επιστρέψουν στα γραφεία.

Ορισμένοι παράγοντες είναι εκτός του ελέγχου των εργοδοτών. Περίπου το 46% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τη μετακίνηση ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή στο γραφείο, με πολλούς να επισημαίνουν τις καθυστερήσεις, τις απεργίες και το χρόνο μετακίνησης ως παράγοντες που τους αποθαρρύνουν να επιστρέψουν.

Διαβάστε ακόμη

UBS για Ελλάδα: «Ταύρος» για ομόλογα και οικονομία (γραφήματα)

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Μαρινάκης για οπαδική βία: Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για δύο μήνες (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ